De Top 5 van gratis App Store apps. Week 20 2009

De bezem is door de top 5 van gratis apps gegaan in de Apple App Store. Nou ja, niet helemaal, want wonder boven wonder staat Fluid er nog steeds in en heeft iSteam z’n rentree gemaakt. Lees snel verder.

De Top 5 van week 20-2009:

 1. Spawn Lite
 2. World Cup Ping Pong Lite
 3. iSteam
 4. Fluid
 5. Catcha Mouse

 

 1. Spawn Lite
  Als je Spawn Lite opstart vraagt de app eerst of hij je locatie mag gebruiken. Ik selecteerde “ja”, maar ik zag in de app geen reden voor gebruik van mijn locatiegegevens. Misschien dat de ontwikkelaars gewoon willen checken waar ter wereld de app gedownload wordt.
  Maar goed Spawn, dus. Wat is het? Spawn is een grafische applicatie die me doet denken aan de meest basic visualisatie van de Windows Media Player. Je weet wel; lijntjes die ritmisch op de beat van de muziek meedansen. In het geval van Spawn is het geen beat die de stralen beïnvloedt, maar je vinger.  Hoewel de iPhone een multitouch scherm heeft kun je toch echt maar 1 vinger gebruiken om richting te geven aan de gekleurde “rays of light”. Het echte vuurwerk begint pas als je dubbeltikt op het scherm. Iedere gekleurde straal explodeert dan als een vuurpijl; een feest voor het oog. Mocht je het beeld werkelijk zo mooi vinden dat je het voor de eeuwigheid wilt bewaren? Tik dan met 3 vingers tegelijk op het iPhonescherm. Tsja, dat is even oefenen! Als het je lukt krijg je een foto in je fotoalbum van de gekleurde straaltjes. Gauw naar de Blokker om die foto in grootformaat af te laten drukken! Vergeet niet Spawn Lite van je iPhone verwijderen, want meer dan dit is het niet. Vandaar dus ook verkrijgbaar in de App Store in de categorie “vermaak” en gratis. Kort vermaak wat mij betreft, voor als je je echt verveelt. Ik vermoed dat de app volgende week diep zal zakken, tenzij er echt veel intens verveelde iPhonegebruikers op deze aardbol rondlopen.
  O, nog even dit, de volledige versie luistert wel naar de beats die via de microfoon van de iPhone binnenkomen en past daar de straaltjes op aan. Dat is dan ook de interessantste extra in de betaalde versie van Spawn, wow! Kost wel €1,59. De keuze is aan jou…
 2. World Cup Ping Pong Lite
  Kijk, dit spel hoort terecht in de top 5 van gratis apps thuis! Leuke graphics en doeltreffende bediening. Het spel is natuurlijk Ping Pong, oftwel tafeltennis. Wie kent dat spel nou niet? Maar kùn je het ook? Het is nog best even oefenen om een gekund speler te worden, want je kunt de bal wel meppen, maar om hem in de gewilde richting te slaan, moet je effect aan de bal geven, en dat valt niet mee! Oefenen, oefenen en nog eens oefenen, dus. Toen ik het spel speelde en de bat met m’n vinger bediende zat wel steeds mijn vinger in de weg. Soms kon ik de bal niet meer goed zien. De truuk is dus om je vinger van het scherm weg te bewegen, om de bal goed te zien. Moet je slaan? Veeg dan razendsnel met je vinger over het scherm en beweeg je vinger na de hit weer weg van het scherm, zodat je volledige overview hebt. Klinkt simpel, maar is het niet.
  De Lite versie van World Cup Ping Pong biedt genoeg spelplezier voor de prijs van €0,00. Wat ons betreft is dit spel een blijvertje in de top 5 van gratis apps in de App Store. De volledige versie van dit spel kost overigens maar €0,79, dus waar heb je het over. Wellicht is het de moeite waard om de LIte versie over te slaan en meteen de betaalde versie te downloaden.
 3. iSteam
  De makers van iSteam beschrijven op enthousiaste wijze hun creatie in de App Store. iSteam is er overigens al een tijdje en blijkbaar werkt de veelbelovende en over-the-top beschrijving, want iSteam staat wel in de top 5! Zou het komen door de lage prijs (namelijk gratis) dat deze app zo vaak wordt gedownload? Ik weet niet precies wat de criteria van Apple zijn om je app in de top te laten belanden. Wellicht is het aantal downloads het enige criterium, want de beoordelingen van iSteam liegen er niet om. De meeste gebruikers geven deze app slechts één ster. Maar, gedownload is gedownload en dus draag je bij aan de positieve downloadstatistieken van iSteam, ookal heb je de app gauw van je iPhone verwijderd. Ik neem het je in elk geval niet kwalijk, want hoe goed verzonnen dan ook, het is een “one-day-fly”, als iSteam het al een dag volhoud op je iPhone.
  Genoeg gezeurd. Waar is iSteam nou goed voor? De categorie “Vermaak” doet het al vermoeden; het antwoord is “nergens voor”. iSteam laat je een beslagen iPhone scherm zien, waarop je met je vinger teksten kunt schrijven, of tekeningetjes kunt maken, net als op een beslagen spiegel, of autoruit. Kom je  condens tekort, dan blaas je een keer in de microfoon van je iPhone voor verse condens. Hijgen gaat niet zo goed, is mijn ervaring, alhoewel je normaliter alleen met hijgen en zuchten condens op een spiegel of raam kunt veroorzaken. De app is wel zo realistisch, dat de druppeltjes die naar beneden glijden je kunstwerk kunnen ruïneren, maar ja, dat hoort erbij als je niet met je vingers van beslagen ramen kunt afblijven.
  Kan deze app dan echt niets meer dan dat? Jawel, hoor! Je kunt de achtergrond zelf kiezen uit je fotocollectie en je kunt je condenskunst per e-mail aan je beste vrienden sturen door 1 keer op je creatie te tikken. Volgens de ontwikkelaars maak je je vrienden erg blij met dit soort mailtjes. NOT!
 4. Fluid
  Tsja, Fluid. Een volhoudertje, want nog steeds in de top 5. Vorige week schreef ik er al over.
 5. Catcha Mouse
  Het eerste wat opvalt is het vrolijke muziekje waarmee de app start. Er is een optie “skip”.
  Mijn tip: tik op “skip”, dan ga je meteen naar de game. Tik je namelijk ergens anders in het beginscherm, dan ga je naar de App Store en die biedt je de betaalde volle versie van Catcha Mouse aan. Vervelend!
  Alhoewel, de volledige versie kost maar €0,79. Lees verder om te kijken of dat de moeite waard is.
  Deze app heeft zeker de potentie om binnenkort de nummer 1 te worden! Wat een geinig spel!
  Wat moet je doen? De muis springt in het rond en jij plaatst muizenvallen, zodat de muis niet in een gaatje kan ontsnappen. Wacht even, dit klinkt als spel dat alleen geschikt is voor ADHD’ers, maar dat is het absoluut niet! De muis maakt namelijk maar 1 sprong per keer en daarna mag je in alle rust bepalen waar je je volgende val neerzet. Heel veel vermaak en dat ook nog eens gratis! Je kunt in de opties kiezen voor “gemakkelijk”, “gemiddeld” en “moeilijk”, zij het in het Engels. Welke modus je ook kiest, het spel vergt nog al wat geknobbel, voordat je wint. Grafisch niet geavanceerd, maar door de gameplay wel heel geslaagd en wat mij betreft een terechte plaats in de top 5!

2 Reacties op “De Top 5 van gratis App Store apps. Week 20 2009”

 1. Fresh schreef:

  Het is er een beetje bij ingeschoten, maar wellicht, ja! Heb je zelf zin om zo’n berichtje op iFoneguide te schrijven?

  BeantwoordenBeantwoorden
 2. Tony schreef:

  Ik ben nieuw op deze site en vraag me af of de top 5 nog wordt bijgewerkt.

  Gr,
  Tony

  BeantwoordenBeantwoorden

Plaats een Reactie