iPhone zakelijk: Citrix client gratis beschikbaar in de App Store

Citrix heeft een client voor de iPhone uitgebracht en daar zullen gebruikers, wier werkgever voor Citrix heeft gekozen, blij mee zijn. Eindelijk krijg je via de iPhone toegang tot je vertrouwde Windows omgeving en alle zakelijke applicaties die daarop draaien. Zelfs Adobe Flash en Microsoft Silverlight komen daarmee ter beschikking op de iPhone, maar of je baas daar blij mee zal zijn…

Iedereen, die al gewend is aan het werken met Citrix op de werkplek, weet dat je van thuis uit met je PC of Mac via internet kunt inloggen op het bedrijfsnetwerk en gebruik maken van alle applicaties die je ook op je werk gebruikt. Dit beperkt zich niet alleen tot Microsoft Office, maar alle zakelijke applicaties zoals bijvoorbeeld ook SAP, of een ander ERP pakket dat de werkgever gebruikt kunnen overal worden benaderd.

Als een bedrijf Citrix inzet, dan biedt dat vele voordelen, in het bijzonder voor de zakelijke gebruiker. Zonder in details te treden, maar voor het begrip van lezers die niet bekend zijn met Citrix, leggen we dat graag kort uit.
Citrix maakt gebruik van het “ouderwetse” principe van gecentraliseerde automatisering, zoals in een grijs verleden met grote mainframes gedaan werd. Tegenwoordig willen werknemers graag hun eigen persoonlijke omgeving hebben, zoals je dat ook thuis op je computer gewend bent. Tegelijkertijd wil je overal en altijd toegang hebben tot deze omgeving, inclusief de data en documenten die opgeslagen zijn.
Citrix biedt het voordeel van gecentraliseerde automatisering met alle voordelen van client-based computing.
Overigens zullen grafische bedrijven Citrix nauwelijks inzetten. DTP- en andere grafische pakketten, waarbij complex beeldmateriaal wordt bewerkt, draaien meestal wel op lokale computers. Voor deze toepassingen is Citrix niet geschikt. Bovendien emuleert Citrix alleen een Windows omgeving. In de grafische branche worden meestal Apple Mac’s gebruikt.

De applicaties, gegevens en documenten worden met Citrix weliswaar op een centrale server via het bedrijfsnetnetwerk beheerd, maar ze zijn desondanks per werknemer oproepbaar in de bekende Windows omgeving met alle vertrouwde programma’s en persoonlijke desktop- en programmainstellingen. Bedrijven kunnen op deze manier veel gemakkelijker onderhoud plegen op programma’s, omdat ze maar met 1 (of enkele) computers hoeven te werken, waar alles op draait (denk aan installeren en updaten van programma’s). Aan de gebruikerskant (spreek: de PC van de werknemer) zijn er slechts minimale eisen aan de gebruikte hardware. Een volwaardige computer is niet meer nodig, alleen een heel kleine ontvanger (receiver). In die receiver zit geen harde schijf, er draait een heel basic besturingssyteem op en benodigt lage grafische capaciteiten. NIet gek dus, dat Citrix zijn client programma sinds kort “Citrix Receiver” noemt. Het enige wat de receiver doet is eenvoudweg grafische gegevens ontvangen. Wat de werknemer op zijn scherm ziet is te vergelijken met streaming video; een grafische weergave van schermen. Een snelle netwerkverbinding (al dan niet via internet) is wel een vereiste!  Voorwaarde is dus dat je een Citrix ontvanger hebt geïnstalleerd en dat je een (snelle) internetverbinding hebt.
Alle computers kunnen als ontvanger dienen. Vanaf nu is die dus ook beschikbaar voor de iPhone.

Om je persoonlijke zakelijke desktop en gegevens beschikbaar te maken op de iPhone is er nu de gratis applicatie Citrix Receiver in de App Store van Apple. Je kunt hem direct downloaden met het programma “App Store” op je iPhone, of je download de Citrix Receiver met iTunes.
Zoals je al zult vermoeden zal het moeizaam zijn om met de iPhone actief documenten te bewerken. Je krijgt immers een Windows omgeving te zien met alle volwaardige applicaties. Citrix heeft echter wel haar best gedaan om applicaties als MS Office aan het scherm van de iPhone aan te passen, maar natuurlijk wel met alle beperkingen die de iPhone t.o.v. een volwaardige computer heeft. Denk aan het gemis van een muis, een volwaardig toetsenbord en een groot scherm.

Voor e-mail, agenda en contacten gebruikt je werkgever misschien Microsoft Exchange. Exchange wordt al door de native iPhone applicaties “Mail”, “Agenda” en “Contacten” ondersteund. Als je deze gegevens benadert via de Citrix Receiver voor de iPhone, doe je jezelf dus onnodig tekort.
Je zou bijvoorbeeld wel de volwaardige Internet Explorer kunnen gebruiken om sites/filmpjes die gebruik maken van Adobe Flash of MS Silverlight te bekijken. Dat zijn technologiën die de iPhone niet ondersteunt. Denk aan RTL Gemist (MS Silverlight technologie), waar je alle programma’s van alle RTL zenders nog een terug kunt kijken. Uitzendinggemist.nl komt ook binnen handbereik, die gebruikt namelijk MS Media Player, ook niet standaard beschikbaar op de iPhone. Kortom, alle Windows snufjes beschikbaar op je iPhone, zij het gelimiteerd door het kleine scherm en de bediening van de iPhone. Bedenk wel dat alles wat je met Citrix Receiver doet via het netwerk van je werkgever loopt. Hij zal niet echt blij zijn zulk “recreatief” gebruik van zijn netwerk.

Gelukkig is er nu een Citrix client voor de iPhone, daarmee krijg je mobiel eindelijk volledig toegang tot je Citrix-omgeving, maar verwacht er dus niet teveel van. iFoneguide adviseert, om alleen documenten te raadplegen via de “Citrix Receiver for iPhone”, bewerken van documenten wordt echt een zware opgave. Een netbook is misschien een betere oplossing voor Citrix-gebruik onderweg…

Download de gratis Citrix Receiver hier.
Lees hier meer over zakelijk gebruik van de iPhone.

Met dank aan Kenniscentrum GOC.

3 Reacties op “iPhone zakelijk: Citrix client gratis beschikbaar in de App Store”

 1. stefan schreef:

  Beste Pascal,

  Heeft u kunnen ontdekken hoe de setup van de iphone moet zijn ?
  Ik zit namelijk met het zelfde probleem, en ik heb al van alles geprobeerd.

  BeantwoordenBeantwoorden
 2. Fresh schreef:

  @pascal: Wellicht kun je beter even op de support website van Citrix kijken, of bij je werkgever te rade gaan.

  BeantwoordenBeantwoorden
 3. pascal schreef:

  goede avond vraagje hoe moet je u account in geven bij citix ik heb telenet verbinding kan mij daar iemand mee helpen

  BeantwoordenBeantwoorden

Plaats een Reactie