De Top 5 van gratis App Store apps. Week 19 2009.

We hebben een nieuwe rubriek in het leven geroepen, namelijk de top 5 van gratis Apple App Store apps in de Nederlandse App Store. We zijn met z’n allen natuurlijk verzot op gratis apps en zeker als je die uit de officiële App Store van Apple kunt downloaden. We zullen de top 5 regelmatig verversen en van ons commentaar voorzien. De altijd up-to-date lijst van gratis Top apps vind je natuurlijk hier in Apple’s iTunes.

De Top 5 van week 19-2009:

 1. 9-Toolbox (Free Event)
 2. Fluid
 3. De Telegraaf
 4. Brain Training Unotan Free
 5. Wolfenstein 3D Classic Lite

 

 1. 9-Toolbox (Free Event)
  Deze applicatie van e2ndesign bevat liefst 9 conversietools in één.
  Het is een beetje een applicatie die het aantal “nachtjes slapen tot…” voor je uitrekent. Het klinkt kinderachtig, maar kan in de praktijk handig zijn. De meeste conversies zijn dus datum- of getalgerelateerd. Denk daarbij aan het omrekenen van valuta, getallen in een iedere denkbare eenheid en het bereken van het aantal “nachtjes” tot een bepaalde gebeurtenis. Dat is peanuts voor iedere computer.
  Standaard zijn alle Amerikaanse feestdagen opgenomen in de app, die qua Christelijke feestdagen overlappen met die van ons, maar in Halloween of Columbus day zul je nauwelijk geïnteresseerd zijn. Positief is wel dat je de app zo kan instellen dat hij via internet de actuele valutakoersen ophaalt. De Inclinometer valt naast alle andere cijfer- en datumberekeningen wel op, hij maakt namelijk gebruik van de sensoren in de iPhone. Het is een soort waterpas, maar dan digitaal. Grafisch gezien is deze best leuk neergezet.
  In de praktijk zal blijken of deze app echt een volhouder is. Wat ons betreft niet, want deze app is tijdens mobiel gebruik slechts sporadisch interessant. Hij zal dus best snel uit de Top 5 verdwijnen, maar het is voor de ontwikkelaars wel aardig dat hij nu op 1 staat.
  Conclusie: Geen app die dagelijks te gebruiken is, hooguit als je in het buitenland bent en telkens de vreemde valuta naar euro wilt omrekenen. Verder vertrouwen wij liever op een echte waterpas dan op de Inclinometer van deze app.
 2. Fluid
  Dit is puur vermaak en niets anders. Fluid, oftwel “vloeibaar”, heeft geen enkele nuttige waarde, of je moet je echt vervelen. De app maakt je iPhonescherm vloeibaar; je kunt kringen in het water maken door met je vinger(s) op het scherm te tikken, of te wrijven. Wij hebben geen optie kunnen vinden om de achtergrondfoto van de app te wijzigen, noch andere opties. Deze app zal heel snel vergeten zijn…
 3. De Telegraaf
  Need I say more? Voor de Nederlanders is er geen uitleg nodig. De Telegraaf is misschien niet je favoriete ochtendkrant, maar wel één van de grootste en bekendste van Nederland! De app van de krant van “wakker Nederland” staat toch maar wel in de App Store top 5 van deze week!
  Er zijn best wel veel nieuwsapps, maar toch heeft de app van de Telegraaf wel unieke functies. Kijk maar eens naar de zoekfunctie. Zoals bij iedere zoekfunctie krijg je natuurlijk relevante zoekresultaten, echter het unieke is dat je je zoekopdracht kunt opslaan en via de knop “Mijn nieuws” snel kunt oproepen. Op die manier kun je steeds het laatste nieuws vinden over jouw favoriete onderwerpen.
  Natuurlijk geeft de applicatie van De Telegraaf je standaard al het recente nieuws, zoals je dat ook met een normale browser gewend bent. Gelukkig wordt nieuwe inhoud vlotjes geladen.
  De meeste andere functies spreken voor zich en er is genoeg om zelf te ontdekken. Hoe dan ook een geslaagde applicatie, die ondanks zijn geavanceerde opties het nieuws in het middelpunt laat staan. Kortom, een nieuwsapp zoals die hoort te zijn.
 4. Brain Training Unotan Free
  Tsja, deze applicatie traint gewoon je korte-termijngeheugen. Je krijgt iets te zien en jij moet in een volgend scherm zeggen wat je hebt gezien. Het systeem werkt met multiple-choice. Het gaat vooral over visuele herinneringen, zoals kleuren en vormen. Volgens de makers van de app bevordert hij je werk- en schoolprestaties en houdt hij je hersenpan gezond; sterker nog, je grijze massa gaat er nog beter door presteren!
  Tsja, als je denkt er plezier aan te kunnen beleven, download deze app dan. Volgens ons zal hij snel uit de top verdwijnen…
 5. Wolfenstein 3D Classic Lite
  Wow! Terug naar 1 van de eerste “person-shooter” games uit de jaren 90.
  Wolfenstein leverde destijds als één van de eerste PC-games een min of meer 3D beleving in VGA-resolutie (640 x 480 pixels) en is weer helemaal terug op de iPhone, zij het in beperkte mate, de Lite versie. Het was een behendigheids- en tactisch spel. Lopend door gangen met deuren, die je kon betreden om door de nazi’s gestolen schatten te heroveren. Als je ervan houdt schiet je zoveel mogelijk op je tegenstanders (Duitse soldaten, honden etc.) en je doet moeite om extra munitie te veramelen. Ben je gewond geraakt, dan ga je op zoek naar “health-packs” die je weer op volle kracht brengen. De besturing op het touchscreen is overigens wel wat vaag, maar na enige oefening gaat het beter. De besturing is beperkt aan te passen aan jouw voorkeur.
  Deze game is niet ieders ding en dat niet alleen wanwege het thema (het hadden ook nepmonsters kunnen zijn i.p.v. Duitsers en nazi’s). Het bloed spat je namelijk om de oren wanneer er geschoten wordt en er wordt veel geschoten! Gebruld wordt er ook en de “oh’s en ah’s” zijn bij treffers ook niet van de lucht. Wel mooi dat dit ooit zo populaire spel op de iPhone reïncarneert.
  De Lite versie bevat de eerste 3 levels van Episode 1. De volledige versie met 6 episodes en 60 levels kost €1,59.


2 Reacties op “De Top 5 van gratis App Store apps. Week 19 2009.”

 1. Fresh schreef:

  @Gregor Biljardt: Goed idee! Ga je gang.

  BeantwoordenBeantwoorden
 2. Gregor Biljardt schreef:

  Is een top 5 van jailbreak apps niet veel leuker?

  BeantwoordenBeantwoorden

Plaats een Reactie