Last.FM en de iPhone: music to my ears

De iPhone heeft zoveel functionaliteiten dat je ze nooit allemaal zal gebruiken. Wat de meeste onder ons iPhone-bezitters wel zeker af en toe gebruiken is de iPod-functie. Altijd je muziek bijhebben is razend handig wanneer je even moet wachten op de trein, bus of al fietsend naar je werk. Wat de iPhone net zo interessant maakt, is het feit dat je de iPodfunctie enorm kan uitbreiden met verscheidene functionaliteiten. Scrobblen is er zo eentje.

Voor wie nog nooit gehoord heeft van Last.FM, hier een korte Wikipedia-omschrijving:

“Last.fm is een online communitywebsite die zich richt op internetradio en muziek.(…) De website heeft zich door de jaren heen sterk ontwikkeld en bevat tegenwoordig niet meer alleen statistieken over luistergedrag, maar werkt ook met een Last.fm Radio, waarop muziek per genre of artiest wordt afgespeeld.

Met een gratis account bij last.FM kan je zo aan de slag: stream muziek door een radio-station te starten op genre, artiest of tag(s). Voeg vrienden toe en zie meteen wat zij zo allemaal beluisteren van muziek, zelfs wat ze op het eigenste moment aan het beluisteren zijn! Door middel van de Last.FM scrobbler-applicatie voor zowel Windows, Mac als Linux wordt je muziek die je speelt in iTunes, Winamp etc. meteen verzonden naar  last.FM. Zo zie je meteen welke muziek je zo allemaal speelt en raadt last.FM muziek aan op basis van jouw ‘smaak’. Maar wat heeft dit alles nu met de iPhone te maken?

Last.fm scrobbler

Voor de meesten onder ons die een iPhone hebben is een mobiele dataverbinding altijd voor handen. Zo kan je overal je trein opzoeken, het weerbericht raadplegen enz. maar wat je ook kan doen je beluisterde muziek meteen laten ‘scrobblen’! Last.fm heeft hiervoor vroeger een iPhone-applicatie uitgebracht in het Jailbreak-circuit maar deze is verwijderd sinds de lancering van de AppStore. Sindsdien is de applicatie enkel verkrijgbaar in:

  • Canada
  • Deutschland
  • España
  • France
  • United Kingdom
  • United States

Zoals je kan zien, geen Nederland of België dus. Wat wel belangrijk om weten is, is het feit dat de officiële applicatie (in de AppStore dus) geen scrobble-mogelijkheid kent (Apple’s SDK-beperkingen), dus als je naar je eigen muziek luistert op de iPhone wordt deze niet gescrobbled en dus niet verzonden naar last.FM. Je kan wel echter radiostations van last.fm beluisteren die dan wel weer gescrobbled worden. Gelukkig zijn er een paar slimme ontwikkelaars die een jailbreak-applicatie hebben geschreven dat net ervoor zorgt dat al je muziek wel gescrobbled wordt.

Scrobble

Wanneer je even zoekt in Cydia naar Scrobble dan krijg je drie resultaten: Scrobble, Scrobbled en een SBS toggle voor Scrobble. Ik heb gekozen voor Scrobble voor de eenvoud: het doet perfect wat het moet doen zonder veel toeters en bellen. Scrobble biedt zelfs de mogelijkheid om niet te scrobblen over 3G/Edge, een functie die Scrobbler niet biedt. Na het installeren moet je enkel je last.FM gegevens ingeven en kiezen of je ook wilt scrobblen over 3G/Edge of niet. Ook podcasts worden (optioneel) ondersteund. Wanneer je nu naar een liedje gaat luisteren in je iPod-app en dit voor minstens 50% van de totale duur van het liedje, dan wordt deze gescrobbled. Je ziet deze meteen op je profiel verschijnen op last.fm.

Scrobble hoofdscherm

Wanneer je iPhone even geen internet-verbinding heeft, dan zet Scrobble de liedjes in een queue waarna hij deze naar last.fm verzendt wanneer er opnieuw een internet-verbinding is gemaakt.

Wat ook handig is om te weten, is het feit dat de native last.fm scrobbler voor Windows, Mac en Linux ook een ingebouwde functie heeft om gewone iPods te scrobblen. Bij het aansluiten van een iPod gaat last.fm Scrobbler automatisch vragen of hij deze iPod moet scrobblen. Zo wordt je gespeelde muziek ook meteen verzonden naar last.fm.

Ik raad je aan om zelf last.fm eens te gaan ontdekken, er zijn zoveel mogelijkheden en de lijst wordt steeds groter.  Veel scrobble-plezier!


Plaats een Reactie