App Store: Tunin.fm, WiFi Checker, 9292OV en Speedtest. Helemaal gratis!

Het aantal programma’s in de App Store groeit nog steeds met de dag. Dat is leuk, maar daardoor zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Je iPhone is een vlotte computer en kan complexe programma’s draaien. Onze tip is om complexe zaken, zoals 3D gaming etc. over te laten aan je computer thuis en je spelconsole. Concentreer je met de iPhone op handige gratis applicaties voor onderweg! De apps die iFoneguide hier bespreekt zijn uitermate nuttig voor onderweg; Tunin.FM, WiFinder, 9292OV en Speedtest.


Tunin.fm

Met Tunin.fm kun je de meeste radiostations via internet beluisteren. Ben je een fan van BNR Nieuwsradio, of 100% NL met Nederlandstalige muziek? Dan is Tunin.fm onontbeerlijk voor je. Het maakt niet uit of je een iPhone 2G of 3G hebt, via je mobiele internetaccount kun je met deze app overal en altijd je favoriete radiostation beluisteren. Tunin.fm biedt de stations standaard aan in een lage geluidskwaliteit van 29kb/s, geschikt voor de iPhone 2G die via GPRS met mobiel internet is verbonden. Heb je een iPhone 3G met mobiel internet, dan kun je kiezen voor de stream van 128kb/s, die je nagenoeg CD-kwaliteit levert via je 3G netwerk (zulk gebruik van het 3G netwerk slurpt ook van de batterij, helaas). Je moet dat dan wel handmatig selecteren, zodra je een station beluistert. Als je binnen bereik van een breedband wifi netwerk bent, kies dan de 128kb/s stream, die biedt je de beste geluidskwaliteit op zowel de originele iPhone 2G als op de iPhone 3G. Download

WiFi Checker

Je kent ze wel, die kleine apparaatjes die op commando een (open) wifiverbinding opsporen. Heel handig, maar die van mij was binnen 14 dagen kapot. Dag 30 euro! Je kunt nu hetzelfde doen met je iPhone 2G/3G en nog gratis ook, met WiFinder (zo heet de app als je hem éénmaal hebt geïnstalleerd)!
Met name in het buitenland zal deze app je van pas komen. Binnen de landsgrenzen heb je hoogstwaarschijnlijk een abonnement voor mobiel internet om onderweg online te kunnen zijn. In het buitenland is gebruik van mobiel internet via GPRS, of UMTS meestal een dure aangelegenheid. Je kunt in het buitenland beter gebruik maken van een open wifinetwerk om je mail op te halen etc. Helaas is zo’n open internetverbinding via wifi niet overal beschikbaar. WiFinder kan je een handje helpen door een signaal te geven, wanneer je binnen het bereik van een wifinetwerk bent.
Hoe werkt het? Je zet wifi aan op je iPhone. Daarna start je het programma WiFinder op je iPhone. Zodra WiFinder een wifinetwerk vindt krijg je een trilsignaal. Hopelijk heeft die wifiverbinding contact met internet, waarmee je gratis je mail kunt ophalen, surfen en/of Youtube-en. Houd er rekening mee dat je gebruik maakt van het internetabonnement van iemand anders. Gedraag je dus netjes! Download
UPDATE: Op 30 januari 2009 geeft iTunes aan dat Wifi Checker niet beschikbaar is in de Nederlandse App Store. De reden daarvan is onbekend. De applicatie verschijnt echter wel in de zoekresultaten. Als alternatief kun je de applicatie WIFI downloaden.

9292OV

Wie kent de website 9292OV.nl niet? 9292OV is de meest flexibele site voor het plannen van je deur-tot-deur reis met het openbaar vervoer. 9292OV heeft onlangs een iPhone app uitgebracht, waarmee je nog sneller je reis met bus, trein, metro, tram en zelfs de benenwagen kunt plannen. Vooral studenten met een OV-kaart zullen deze applicatie waarderen. Plan voortaan onderweg – op je iPhone – je reisschema. Heel gemakkelijk voor adhoc checken van de vertrektijd en aansluitende verbindingen. Onderweg maakt 9292OV gebruik van de GPS in de iPhone (3G) om te traceren waar je bent, dat vergemakkelijkt het plannen van je OV reis. Gewoon gratis, dus. Download

Speedtest

Speedtest is een programma om de snelheid van je internetverbinding op de iPhone te meten. Krijg je wel de snelheid die je provider je belooft? Overtuig je van de eerlijkheid van je internetprovider en meet de download- en uploadsnelheid van je internet op de iPhone. Let wel! Mogelijk bereik je op de iPhone 2G niet de snelheid die de telefoonprovider belooft. Dat komt omdat de maximale snelheid van GPRS (2G) vaak onder de 3G snelheid ligt.
Interessanter wordt het als je de snelheid van je internetprovider thuis meet via wifi. Dat kun je doen met je iPhone 2G, of iPhone 3G, dat maakt helemaal niets uit. De iPhone 2G en 3G zijn even snel via wifi. Krijg je de 20 Mb/s die de provider belooft? Nee, waarschijnlijk niet. Buiten kijf staat wel dat een internetverbinding via wifi (meestal) de snelste resultaten levert.
Meten is weten, dus check je internetsnelheid met Speedtest. Gratis! Download

Plaats een Reactie