Waarom stopte Abba? Niet de gebroken relaties, maar de Zweedse belastingsdienst was schuldig!

Abba is eigenlijk nooit echt gestopt, maar wel definitief gestopt met gezamenlijk optreden. Eigenlijk was het altijd al een mysterie hoe een succesvolle band als Abba begin jaren tachtig ineens de handdoek in de ring gooide. We weten allemaal dat de huwelijken tussen Agnetha en Björn en Frida en Benny op de klippen liepen, maar dat betekende niet het definitieve einde van de band. De Zweedse belastingdienst en de verdeling van het geld deed Abba uiteindelijk de das om.

De BBC heeft een documentaire gemaakt, waaruit blijkt dat Abba continu in gevecht was met de Zweedse belastingdienst. De documentaire laat zien hoe Abba aan hun fortuin kwam en het (bijna) weer kwijtraakte door foute zakelijke besluiten en ook simpelweg door de Zweedse belastingdienst. De loonbelasting bedroeg in die tijd maar liefst 85%, waardoor Abba zich genoodzaakt zag op een andere manier met het binnenkomende geld om te gaan, bijvoorbeeld door zich te laten betalen met goederen i.p.v. cash geld. De grote spil in het geheel was Abba’s succesvolle manager Stig Anderson, die uiteindelijk zelf door de Abba-leden werd aangeklaagd vanwege verdonkeremanen van geld, dat feit luidde het definitieve einde in van Abba. Stig Anderson was gewoon de financiële levensader van Abba, maar zijn handel en wandel leidden dus naast de scheiding van de Abba-echtelieden, ook de uiteindelijke breuk in. Het strikte Zweedse belastingsysteem en de handel en wandel van Abba’s manager Stig Anderson hebben de band volgens de BBC de das om gedaan, en dus niet sèc de huwelijkperikelen van de Abba-leden. Tegelijkertijd zijn alle bandleden Zweden steeds trouw gebleven. Ze wonen er in relatieve rijkdom (vergeleken met de gemiddelde Zweed), maar het houdt niet over. Rijkdom en succes is nou eenmaal niet iets waar je in Zweden over koketteert…

Kijk gerust naar de bewuste BBC documentaire via Youtube, waarin gelukkig wel veel Abba muziek aan bod komt. Deel 1 vind je hier. De totale documentaire neemt 7 filmpjes in beslag, maar dat zie je wel als je éénmaal gepakt bent door de documentaire.

De conclusie is misschien wel dat Abba op het hoogtepunt is gestopt. Misschien zat er een zakelijke reden achter, maar door (ongewild?) te stoppen heeft de band wel altijd een soort mysterie weten te bewaren. In ieder geval bijft de muziek nieuwe generaties aanspreken. De band maakte in de jaren 70, in alle (Zweedse) bescheidenheid, reeds gebruik van pre-recorded videos, later ook wel videoclips genoemd. Niet wetende dat deze videos nu zo aansprekend en doorslagggevend voor succes zouden zijn, leeft de band Abba ook vandaag nog in vele harten voort.

3 Reacties op “Waarom stopte Abba? Niet de gebroken relaties, maar de Zweedse belastingsdienst was schuldig!”

 1. Ignacio Kyte schreef:

  Hi! If you’re reading this then you’ve proved that ads submitted via web contact forms like yours works! We can send your advertisement to people via their contact us form on their website. The best part of this kind of advertising is that messages sent through feedback forms are inherently whitelisted. This increases the probability that your message will be opened. No Pay per click costs! Pay a one time fee and reach millions of people. To get more info please reply to: william4212sau@gmail.com

  BeantwoordenBeantwoorden
 2. Fresh schreef:

  @Michel: Niet direct iets, maar wellicht nodigt het artikel uit tot een “Kostprobe” van Abba muziek in de iTunes store…

  BeantwoordenBeantwoorden
 3. Michel schreef:

  Wat heeft dit in g**snaam met iPhone nieuws te maken???

  BeantwoordenBeantwoorden

Plaats een Reactie