Apple lijdt wel degelijk gezichtsverlies in de strijd om de iPhone 3G unlock.

Veel gebruikers van de iPhone 3G klagen erover dat hun geliefde smartphone niet meer wil werken na een upgrade naar firmware 2.2 met iTunes. Ze kunnen niet meer bellen, sms-en en internetten via hun mobiele netwerk, omdat de hardwarematige unlock in de vorm van een x-sim niet meer werkt met firmware 2.2. Veel iPhoners zijn daardoor vooral teleurgesteld in Apple.

Heel veel iPhoners hebben niet de keuze om met T-Mobile te bellen, of willen simpelweg gewoon met een andere provider bellen wanwege de betere netwerkkwaliteit. In eerdere instantie stond hun geünlockte iPhone meestal het gebruik van het eigen netwerk toe, maar sinds firmware 2.2 dus niet meer.

Aan de ene kant zou je zeggen: terecht, want de provider die de iPhone heeft verkocht verdient immers niets aan een op die manier geünlockte iPhone 3G, omdat er niet via haar netwerk wordt gebeld (bijv. T-Mobile in Nederland).
Aan de andere kant hebben deze gebruikers vaak wel honderden euro’s neergelegd om in het bezit te komen van een werkende iPhone 3G.

Veel iPhoners nemen het “alternatieve” jailbreaken en activeren van hun toestel voor lief en hebben er tegelijkertijd vertrouwen in dat dit steeds mogelijk zal zijn. Eerlijk is eerlijk, in het verleden was dat ook steeds zo, maar nu heeft ook het iPhone Dev Team veel moeite met de unlock van de iPhone 3G. Het Dev Team is sinds de komst van de iPhone 3G aan de slag gegaan met een softwarematige unlock voor de iPhone 3G, maar hun ontwikkelingen werden steeds weer ingehaald door nieuwe firmware van Apple.
Het iPhone Dev Team heeft nu een softwarematige unlock beloofd vóór het einde van 2008, maar alleen voor firmware 2.1 en ouder. Wij gaan ervan uit dat dit geen loze belofte is van het Dev Team, maar mensen die hun iPhone 3G (tegen alle waarschuwingen in) hebben geüpgrade naar 2.2 zijn daarmee niet geholpen.

Wat is eigenlijk de rol van Apple in dit hele verhaal? Apple lijkt zich een beetje op te stellen als de onzichtige en onschuldige derde in het hele simlockverhaal, maar zorgt tegelijkertijd wel voor de simlock van de iPhone 3G toestellen. Wat ons betreft speelt Apple dus een hele grote rol en we durven gerust te zeggen dat Apple in dit kat- en muisspel de hoofdverantwoordelijke is en daarmee misschien wel de poten onder zijn/haar eigen stoel vandaan zaagt.

Het is Apple steeds gelukt om de iPhone goedkoop in de markt te zetten door de complete marketing voor het toestel aan geselecteerde mobiele providers over te laten. Datzelfde Apple zorgt er ook voor dat het product “iPhone 3G” exclusief kan blijven voor deze providers d.m.v. providergebonden (dus gelockte) iPhones. Maar hoezeer is Apple zelf financieel afhankelijk van jouw gebruik van de iPhone?
Wij denken dat het bedrijf in dat opzicht heel erg afhankelijk is van de services op de iPhone. Denk alleen al aan de verkopen van muziek via de iTunes Store, of programma’s en games via de App Store. Voor Apple geldt dus (alleen maar!); hoe meer mensen de iPhone gebruiken, hoe meer inkomsten, onafhankelijk van de provider waarmee de iPhoner belt of gebruik maakt van internet. Kortweg; het zal Apple een biet wezen met welke provider je belt. Alleen de officiële providers die de iPhone 3G leveren zijn gebaat bij een simlock vanwege het telefoneren en internetten. Apple heeft jou, als gebruiker van een geünlockte iPhone, heel graag als klant. Dus ook jou als gebruiker van een geünlockte iPhone, al dan niet simlockvrij gemaakt met een x-sim.

Nog even afgezien van je gebruik van de iTunes Music Store en de App Store, ben je misschien zelfs geïnteresseerd geraakt in een MacBook of een iMac, juist door de iPhone! Voor de enthousiaste iPhoners die nu dus een opnieuw gelockte iPhone hebben is dit een bittere pil. Dit is de (bewuste) schuld van Apple.
Je bent graag bereid om van deze Apple services gebruik te maken, en veelal tegen betaling, maar datzelfde Apple ontneemt je (voorlopig) de mogelijkheid om te bellen met je geliefde iPhone 3G. Iets klopt er dus niet…

Onze verwachting is dat Apple het strakke kat- en muisspel langzaam aan los zal laten net als bij de eerste generatie iPhone gebeurde. Bovendien verwachten we dat het iPhone Dev Team eind december zal komen met meer dan alleen een unlock voor firmware 2.1 en lager. We stellen ons voor dat hun software je ook in staat zal stellen om je 2.2 baseband (de GSM software) te downgraden naar versie 2.1, waardoor je alsnog in staat wordt gesteld je iPhone 3G met software te unlocken. Apple zal er alleen maar wel bij varen, want stel je eens voor dat Apple die miljoenen iPhones, die op een “alternatieve” wijze simlockvrij gemaakt zijn, voorgoed zou locken… Ik wil niet eens een schatting maken van wat Apple met zo’n maatregel aan inkomsten zou mislopen, laat staan het imagoprobleem dat Apple hiermee zou oplopen.

Have faith…

3 Reacties op “Apple lijdt wel degelijk gezichtsverlies in de strijd om de iPhone 3G unlock.”

 1. Fresh schreef:

  Het iPhone Dev Team is zijn beloftes wéér nagekomen met de yellowsn0w unlock voor de 3G. Heb je dus zo’n “alternatief” geünlockte iPhone (gehackt klinkt zo onvriendelijk), dan bewijst het Dev Team weer opnieuw dat het wachten op een upgrade naar een nieuwere firmwareversie de moeite waard is.
  Is er een nieuwe firmwareversie beschikbaar? Zoals altijd wacht een tijdje met updaten!

  BeantwoordenBeantwoorden
 2. Fresh schreef:

  @groentjie: Hallo Groentjie. In het verleden heeft het Dev Team de 3G baseband al kunnen downgraden.
  Zoek op het DevTeam forum gewoon eens op “downgrade”, of volg deze link: http://blog.iphone-dev.org/search/downgrade

  BeantwoordenBeantwoorden
 3. groentjie schreef:

  Leuk stukje!

  Maar waar baseren jullie: “We stellen ons voor dat hun software je ook in staat zal stellen om je 2.2 baseband (de GSM software) te downgraden naar versie 2.1, waardoor je alsnog in staat wordt gesteld je iPhone 3G met software te unlocken. ”

  op? Het zou mooi zijn voor alle mensen die ondanks alle aanwijzingen toch hebben geupdate naar 2.2 via Itunes.

  BeantwoordenBeantwoorden

Plaats een Reactie