iOS 8-vernieuwingen in een notendop – Apple WWDC 2014

iOS 8
Apple kondigt iOS 8 aan voor iPhone, iPad en iPod. Deze vernieuwde versie bouwt voor op het succes van iOS7.


Mac OS X Yosemite vs. iOS 8
Tijdens de keynote WWDC 2014 kondigde Apple naast het nieuwe Mac OS ook iOS 8 aan, en dat is niet voorniets. Mac OS Yosemite gaat strakker samenwerken met iOS 8. De samenwerking tussen de twee besturingsystemen zit vooral in  een verbeterde bestandsdeling. AirDrop en het de nieuwe iCloud Drive laten je voortaan bestanden delen tussen je Mac en je je iPhone/iPad.

iOS 8
iOS 8 bouwt vooral voort op de functies die iOS 7 als mobiel besturingssysteem al biedt voor de iPhone en iPad. Alles blijft zoals je gewend bent en Apple probeert vooral de gebruikerservaring naar een hoger plan te tillen met verbeterde en geoptimaliseerde functies.

Interactief berichtencentrum
Met ‘Interactive Notifications’ krijg je de mogelijkheid om direct actie te ondernemen op een binnenkomende notificatie. Bij een Facebook-bericht kun je bijvoorbeeld meteen ‘liken’ of reageren via een knop in het berichtencentrum. Zulke interactieve knoppen zullen beschikbaar komen voor allerlei apps waarvan je berichten ontvangt.

iCloud Drive
Met iCloud Drive krijg je meer invloed op het delen van foto’s en andere bestanden en documenten met apparaten. Kies zelf welke foto’s en documenten je deelt met ieder apparaat, zelfs met Windows-pc’s. Apple gaat bovendien betere ondersteuning bieden voor andere cloud-services zoals Box en OneDrive van Microsoft.

Toetsenborden
Apple bouwt Quicktype in, waarmee de voorgestelde tekst beter aansluit bij de context waarin je schrijft. Het toetsenbord leert van jouw eerder getypte teksten en weet daardoor beter hoe je kunt schrijven naar je contacten en bij het thema waarover je schrijft. Ontwikkelaars kunnen bovendien alternatieve toetsenborden ter beschikking stellen die je kunt installeren op je iPhone of iPad.

iMessage
De populaire berichten-app iMessage krijg verbeteringen. Je kunt een group-chat een thema geven en video’s en gesproken berichten versturen.

Overige vernieuwingen

Spotlight: De zoekfunctie geeft meer resultaten in je iPhone en iPad.

Family Share: Deel bijvoorbeeld agenda’s, iiTunes-aankopen en meer met maximaal 6 familieleden. Kinderen kunnen via Family Share toestemming vragen aan hun ouders om bepaalde apps te installeren.

Siri: De stemassist krijgt ondersteuning voor 22 extra talen. Siri kan Shazam-muziek herkennen en je assisteren bij iTunes-aankopen.

App Store: De zoekfunctie wordt verbeterd met ‘trending and related searches’, waardoor je sneller de geschikte app vindt die je zoekt.

Touch ID: De vingerafdrukscanner komt beschikbaar in meer apps, zonder dat die apps daarbij toegang krijgen tot je beveiligde gegevens.

HomeKit: Domotica-functies voor ‘home automation, waarvoor Apple samenwerking zoekt met gerenormeerde bedrijven op dit vlak.

Health en HealthKit: Health is een nieuwe staandaard app om gegevens over je gezondheid te verzamelen en weer te geven. Met HealthKit kunnen ontwikkelaars apps bouwen die gebruik maken van deze gegevens.

Beschikbaarheid van iOS 8
De beta-versie van iOS 8 is per direct beschikbaar voor ontwikkelaars. De volledige versie komt beschikbaar in het najaar. De iPhone 4s, iPhone 5 en iPhone 5S krijgen de update, als ook de iPad 2, New iPad 3, de iPad 4 en iPad Air.

Meer weten?
Op ons Twitter-account hebben we een uitgebreid verslag van de WWDC14: @iFoneguide
Bij Apple kun je het hele Apple Special Event 2014 terugkijken: http://www.apple.com/apple-events/june-2014/

Plaats een Reactie