De iPhone 5 komt op 28 september met iOS 6

Apple heeft de iPhone 5 aangekondigd en inmiddels is hij verkrijgbaar in verschillende landen. In Nederland en België komt de iPhone 5 op 28 september officieel op de markt. De iPhone 5 wordt standaard geleverd met iOS 6. Dit vernieuwde besturingssysteem is al wel te downloaden voor andere Apple-iDevices.

iPhone 5.
De iPhone 5 heeft een 4″ retina-display, dat langer, maar niet breder is dan het scherm van al zijn voorgangers. De resolutie is 1136 x 640 pixels, waardoor er voortaan 5 app-icoontjes op een verticale rij passen. De iPhone 5 is 20% lichter dan zijn voorganger, de iPhone 4s. Hij is wel even breed, maar dus langer. Apps worden geoptimaliseerd voor het 4″ scherm. De schermverhouding van de iPhone 5 wijzigt, dus zullen oude apps in letterbox worden weergegeven (met zwarte balken).

Het scherm van de iPhone 5 is dunner dan dat van zijn voorgangers, heeft mooiere kleurverzadiging, scherpere weergave en geeft minder reflectie in de zon.
De iPhone 5 heeft snelle dataverbindingen inclusief LTE. Ook dual-channel-wifi-N tot 150 Mbit/s is aan boord. Bovendien heeft de iPhone 5 een A6-processor. Apple belooft dat het toestel 2x sneller is dan de iPhone 4s en ook snellere graphics heeft.

De batterij van de iPhone 5 gaat langer mee dan die van de iPhone 4s en hij krijgt een geavanceerde 8-MP-camera, dezelfde camera als de iPhone 4s, maar dan verbeterd. Vooral foto’s maken onder slechte lichtomstandigheden is sterk verbeterd op de iPhone 5. Je kunt panoramafoto’s maken door je iPhone langzaam heen en weer te bewegen. De iPhone 5 heeft een beeldstabilisator, HD 1080p video en gezichtsherkenning. De frontcamera heeft een resolutie van 720p.

De iPhone 5 krijgt 3 microfoons voor optimaal geluid (met noice cancellation). Als de provider het ondersteunt gaan gesprekken daardoor beter klinken. Hij krijgt ook een nieuwe connector genaamd “Lightning”. De oude iPod-connector was 9 jaar oud. De nieuwe connector op de iPhone 5 is volledig digitaal en kleiner. De Lightning-connector is echter niet compatibel met oude accessoires.

iOS 6.
De nieuwe iPhone 5 wordt geleverd met iOS6, Siri en de nieuwe kaarten-app met navigatie. iOS 6 werd al eerder dit jaar uitgebreid aangekondigd.
De mobiele Safari-browser krijgt full-screen en tabs kunnen via iCloud worden gedeeld met de desktop van je computer. De app Passport voor bijvoorbeeld elektronische vliegtickets of bioscoopkaartjes komt ook standaard beschikbaar in iOS 6. Met Siri kun je voortaan o.a. apps opstarten met je stem.


Pro’s en cons van de iPhone 5.
De iPhone 5 weegt 114 gram en is slechts 8 mm. dik. Het scherm wordt langer, maar niet breder dan bij vorige iPhones.
Dingen die missen zijn een NFC-chip, een geheugenkaartslot en bluetooth 4. De iPhone 5 heeft geen micro-usb en is niet draadloos op te laden.
Noem het een pro of een con, maar de iPhone 5 ondersteunt alleen de nieuwe nano-simkaart; een miniatuurversie van de gewone simkaart en de micro-simkaart. De nanosim is backward-compatible met oudere simkaarten. Bijknippen van je oude simkaart blijft mogelijk, maar het verdient de voorkeur om een nano-simkaart bij je mobiele provider te verkrijgen.

Verkrijgbaarheid.
De iPhone 5 komt op 28 september bij ons in de verkoop. Vanaf 21 september is het toestel in de verkoop in een beperkt aantal landen. De iPhone 5 wordt leverbaar in de kleuren zwart en wit, en zal in tegenstelling tot de iPhone 4 en de iPhone 4s een achterkant van aluminium hebben.

iOS 6.
iOS 6 is beschikbaar als download, of als OTA-update (‘over-the-air’, direct op je toestel) op de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, the new iPad, iPad 2 en iPod touch (nieuwste generatie).

Op de website van Apple leest je meer over de iPhone 5: http://www.apple.com/nl/iphone/
Je kunt ook een video bekijken van de nieuwe iPhone 5: http://www.apple.com/nl/iphone/#video

Plaats een Reactie