Apple brengt iOS 6 voor iPhone, iPad en iPod touch in de herfst uit

Tijdens de WWDC 2012 heeft Apple naast de nieuwe MacBook Air en MacBook Pro ook iOS 6 gepresenteerd voor de iPhone, iPad en iPod touch. iFoneguide somt de vernieuwingen in iOS6 op.

Siri
Siri is de stemassistent, die op de iPhone 4s werd geïntroduceerd. Siri wordt met iOS 6 ook beschikbaar op de nieuwe iPad (3) en wordt geïntegreerd in nieuwe standaard-apps van iOS 6. Met je steminstructies kan Siri voortaan apps openen. Overigens de wordt de flow tussen verschillende apps in iOS 6 vloeiender, ook zonder Siri.

Siri-stembediening en Eyes Free voor handsfree bellen
Een nieuwe functie voor handsfree bellen in de auto heet Eyes Free. Met Eyes Free kun je – door de Siri-integratie – je iPhone in de auto bedienen met je stem. Verschillende autofabrikanten gaan Eyes Free ondersteunen door een speciale knop op het stuur van auto’s aan te brengen, waarmee je Eyes Free kunt activeren.

Facebook
In iOS 5 werd Twitter geïntegreerd in allerlei functies van het besturingssysteem. Bijvoorbeeld om foto’s en berichten direct vanaf je iPhone, iPad of iPod touch op Twitter te plaatsen. Met iOS 6 komt er ook dergelijke functionaliteit voor de sociale netwerksite Facebook. De bekende “vind ik leuk”-functie van Facebook komt zelfs beschikbaar om apps in de App Store te beoordelen.

Belfuncties en Facetime
Als je op je iPhone wordt gebeld heb je soms geen zin of tijd om het gesprek aan te nemen. iOS 6 brengt de nieuwe knoppen ‘Remind me later’ en ‘Reply with a message’. Zo kun je jezelf aan een gemist gesprek laten herinneren, of je kunt een bericht sturen aan de beller, zonder de telefoon op te nemen. Bovendien kun je instellen wanneer je niet bereikbaar wilt zijn, of alleen bereikbaar wilt zijn voor je favoriete contacten. Videobellen met Facetime kan in iOS 6 voortaan ook via 3G en 4G LTE (waar dat beschikbaar is). Tot nu toe werkte Facetime alleen via een wi-fi-verbinding.

iCloud met Safari en Photo Stream
Met behulp van iCloud synchroniseert iOS 6 voortaan je open tabs in Safari-browser tussen verschillende apparaten. Ben je aan het websurfen op je computer en wil je verder surfen met bijvoorbeeld je iPad? Safari opent op de iPad dezelfde tabs die je open had staan op je computer, om verder te browsen op dezelfde webpagina’s. Andersom werkt het ook.
Met Photo Stream kun je je foto’s voortaan delen met (geselecteerde) vrienden en familie via de iCloud buiten sociale media om.

E-mail VIPS, Passbook en Guided Access
Met VIPS kun je bepaalde contacten tot VIP verheffen. Van hun e-mails krijg je een notificatie op het scherm en hun mails verschijnen in een VIP-postbus op je iPhone, iPod touch of iPad.
Passbook is een app, waarmee je e-tickets voor vliegreizen, maar in de toekomst ook tickets voor evenementen en kortingsbonnen van winkels kunt tonen. Je hoeft tickets nooit meer te printen. Deelnemende Passbook-bedrijven kunnen je e-ticket accepteren vanaf het scherm van je iPhone, iPad en iPod touch.
Guided Access staat het leraren, maar bijvoorbeeld ook musea toe om een iDevice te locken op één specifieke app. Leerlingen kunnen dan niet zomaar spelletjes gaan zitten spelen, terwijl ze moeten leren. Museumbezoekers kunnen alleen de app voor de rondleiding gebruiken.


Maps
Apple vervangt Google Maps met een eigen Maps-app. Google Maps maakte vanaf de eerste iPhone deel uit van iOS, maar vliegt er met iOS 6 definitief uit. Met de nieuwe Maps-app van Apple krijg je echter wel turn-by-turn-navigatie ter beschikking met Siri-ondersteuning om met stembediening bijvoorbeeld snel een tankstation op je route te kunnen vinden. Maps kan bovendien satelliet-afbeeldingen laten zien en gebouwen en objecten in 3D. Ook foto’s van de omgeving, zoals in Streetview, behoort tot de mogelijkheden.

Andere vernieuwingen
Game Center krijgt updates. De ondersteunende functies voor slechthorenden worden uitgebreid. E-Mail krijgt ondersteuning voor signatures (handtekeningen) per e-mailaccount. Lost Mode voor de iPhone vergemakkelijkt het opsporen van een verloren iPhone. Je kunt een telefoonnummer naar het apparaat sturen dat meteen gebeld wordt als het verloren apparaat uit standby komt.

Wanneer komt iOS 6?
iOS 6 wordt nu beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars. In de herfst van 2012 kan iedereen met een iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2, iPad 3 (new iPad) en een vierde generatie iPod touch iOS 6 downloaden en installeren.

Plaats een Reactie