Officieel: De Apple iPhone 4S vanaf 28 oktober te koop. iOS 5 komt op 12 oktober

Vandaag was de vuurdoop van Tim Cook. Hij kondigde tijdens zijn Apple keynote, de Timnote, de nieuwe iPhone 4S aan. De iPhone 4S is in Nederland en België verkrijgbaar vanaf 28 oktober. Naast de iPhone 4S maakte Apple ook nog bekend dat iOS 5, het vernieuwde besturingssysteem voor iPhone, iPad en iPod touch, vanaf 12 oktober a.s. beschikbaar komt in iTunes.

iPhone 4S. What’s new?
Apple gelooft blijkbaar meer in evolutie dan in revolutie. Aan het design van de iPhone 4S verandert nauwelijks iets, het blijft vrijwel hetzelfde als dat van de iPhone 4. De iPhone 4S wordt net als de iPhone 4 verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. Onderhuids verandert er wel flink wat, met name om de performance te verbeteren.

Processor, batterij, camera, antenne(s)
Apple past in de iPhone 4S de snelle dual-core A5-processor toe, die we al kennen van de iPad 2. Verder bevat de nieuwe iOS-telg een dual-core grafische chip, die 7 keer sneller is dan die van de iPhone 4. Voornamelijk grafisch intensieve spellen zullen daarvan profiteren.
Apple belooft een maximale spreektijd van 8 uur met de batterij. De iPhone 4S is een smartphone, dus het werkelijke uithoudingsvermogen van de batterij hangt helemaal af van wat je met de iPhone doet.
De camera heeft een flinke sprong gemaakt, namelijk van 5 naar 8 megapixels. Natuurlijk zeggen megapixels niet alles, dus heeft de camera méér nieuwe snufjes gekregen. Denk aan gezichtsherkenning, beeldstabilisatie en auto-witbalans, maar ook HD-video met een 1080p-resolutie. Je kunt je foto’s voortaan op allerlei manieren direct op de iPhone bewerken.
De iPhone 4S ondersteunt alleen het bekende 3G-netwerk, dus geen 4G LTE, of andere snellere techniek. Toch zou door de tweede antenne een veel hogere data-snelheid mogelijk zijn dan bij ‘gewone’ 3G smartphones. Apple doet dat door de upstream-data van de downstream-data te splitsen, dus de ene antenne voor het binnenhalen van data en de andere voor het versturen van data. We hopen dat de tweede antenne de ontvangstproblemen, die de iPhone 4 had, wegneemt. Het ontvangstprobleem van de iPhone 4 staat bekend als ‘antenna gate’.

Siri, je geavanceerde, stembediende hulpje
Siri voegt geavanceerde stembediening toe aan de iPhone 4S. Je stelt simpelweg een vraag aan Siri en hij/zij antwoord met stem terug.
Stel vragen over de weersverwachting, of over restaurants en hotels in de buurt en Siri heeft een antwoord paraat.
Voeg met Siri ook door te spreken afspraken toe aan je agenda en dicteer zelfs e-mails! Helaas is Siri bij de introductie van de iPhone 4S nog niet in het Nederlands beschikbaar, maar Apple belooft dat er snel meer talen zullen worden ondersteund.

iOS 5, iCloud en Twitter
Over iOS 5 schreven we al eerder, want daar was al het e.e.a. over bekend, maar over iCloud ook. We lichten er een aantal dingen uit.
Door iCloud wordt je iPhone en iPad autonomer (lees: minder afhankelijk van iTunes). Apple belooft zelfs dat je helemaal geen PC of Mac meer nodig hebt, om een iOS 5-device te kunnen activeren en gebruiken. iCloud is de (beperkt gratis) online opslagdienst en back-up van je iPhone, maar je kunt er ook je contacten en agenda op beheren en een e-mail-account aanmaken via me.com.
iCloud gaat nog verder door je toe te staan foto’s en video’s in de cloud neer te zetten en te streamen via internet, alsof ze op het geheugen van de iPhone zouden staan. De nieuwe iTunes Match dienst laat je bovendien muziek opslaan en zelfs (nieuwe) muziek streamen vanuit iCloud.
Twitter krijgt een prominente rol in iOS 5, het zal diep met het besturingssysteem verweven zijn, waardoor je vanuit de foto- en video-app, maar ook vanuit Safari allerlei informatie zult kunnen delen met je sociale netwerk.
iOS 5 kun je vanaf 12 oktober installeren op de iPad, de iPad 2, de iPhone 3Gs, de iPhone 4 en op recente versies van de iPod touch. Nieuwe functies in iOS 5 en iCloud zijn dus niet exclusief voor de iPhone 4S.


Conclusie
Het is op dit moment moeilijk te voorspellen of bepaalde functies exclusief voor de iPhone 4S zijn, of dat ze onderdeel zijn van iOS 5 en ook op bestaande iOS-devices beschikbaar worden.
Vast staat, dat de iPhone 4S ‘slechts’ een evolutie is van de iPhone 4. Of je je iPhone 4 door een iPhone 4S wilt vervangen is aan jou.
Kijk gewoon vanaf 12 oktober wat iOS 5 te bieden heeft op de bestaande hardware. Wij denken dat Apple enige kritiek te verduren krijgt, omdat een groter scherm en vernieuwende netwerktechnieken wél zeer wenselijk waren geweest.
Wij wensen in iOS 5 een betere oplossing voor multitasking dan in iOS 4, want het dubbeltikken op de homeknop en vervolgens op kruisjes te moeten tikken is een erg achterhaald concept. In Android is multitasking al beter opgelost met verschillende ‘task-killers’, maar wat ons betreft heeft HP webOS de mooiste multitasking met zijn ‘cards’ en swipes.

Bekijk Apple’s filmpje over de iPhone 4S. Link
Meer informatie over de iPhone 4S vind je uiteraard bij Apple. Link
Bekijk de volledige video van de Apple keynote hier.

Plaats een Reactie