Apple introduceert iOS 5 en gratis iCloud

Apple heeft voor de iPhone, iPad en iPod touch het nieuwe iOS 5 aangekondigd en de gratis dienst iCloud geïntroduceerd. MobileMe zal verdwijnen ten gunste van iCloud.

iCloud
MobileMe is nooit echt aangeslagen bij het grote publiek, ondanks de mogelijkheid om je e-mail, agenda en contacten daar centraal te beheren. Wellicht lag dat aan het stevige prijskaartje dat aan MobileMe hing. Google en Microsoft boden vergelijkbare diensten al langer gratis aan.
Alle iOS 5 devices krijgen met de update naar die versie gratis de beschikking over het nieuwe iCloud, dat je kunt beschouwen als opvolger van MobileMe met vergelijkbare functionaliteit en meer. Alle bestaande me.com e-mailadressen blijven echter wel behouden.

iCloud is echter meer dan een nieuwe naam voor MobileMe, zo kun je bijvoorbeeld muziek synchroniseren via de iCloud-dienst met verschillende iDevices, naast je e-mail, contacten en agenda. Het maken van een backup van je iDevice behoort ook tot de mogelijkheden, iets dat voorheen alleen mogelijk was met iTunes. Met echte cloud-computing heb je echter niet van doen; alle gegevens komen vanaf een Apple-server, waarop je 5 GB aan opslag krijgt.

iOS 5
Het besturingssysteem van de nieuwste generaties iPhone, iPad en iPod touch krijgen binnenkort via iTunes een update naar iOS versie 5. Eenmaal op iOS 5 krijg je kleine updates voor de firmware voortaan over-the-air, en dus zonder tussenkomst van iTunes, aangeboden. Dat betekent dat je zulke (kleine) updates in het vervolg via een breedband wifi- of 3G-verbinding kunt binnenhalen, zonder je iPhone, iPad of iPod te vernieuwen met de zoveelste versie van het iOS-besturingssyteem.
Om foto’s te nemen hoef je je iPhone niet meer volledig te ontgrendelen. Op het lockscreen komt een optie om de camera in een oogwenk op te starten om je snapshot te kunnen maken. De hardwarematige +-volumeknop dient dan bovendien als ontspanner net als op een fototoestel, en dat is een hele vooruitgang t.o.v. de soft-knop op in het beeldscherm.


Naast deze grote vernieuwingen zijn er ook nog enkele kleinere nieuwtjes. Daaronder de mogelijkheid om foto’s en video’s direct te delen via Twitter en de nieuwe app iMessage, waarmee op een Whatsapp-achtige manier tekstberichten, foto’s en video’s kunnen worden uitgewisseld via internet, zij het alleen tussen iOS 5-apparaten. Met iOS 5 zal het mogelijk worden om je iDevice via wifi te synchroniseren met iTunes, het witte USB-kabeltje heb je daar dan niet meer sec voor nodig.
iOS 5 komt in het najaar van 2011 beschikbaar voor de iPhone 3Gs en de iPhone 4, de iPad 1 en iPad 2 en voor de iPod touch-modellen van 2009 en 2010. Wellicht kunnen we rond die tijd bovendien de nieuwe iPhone 4s / iPhone 5 verwachten.

Conclusie
Met de komst van iOS 5 wordt je iPhone, iPad of iPod touch een veel autonomer apparaat; je wordt minder afhankelijk van het witte USB-kabeltje en iTunes, want (beperkt) updaten en synchroniseren van allerlei content wordt draadloos mogelijk. De nieuwe gratis iCloud-dienst draagt hieraan te dele bij en dat is een stap in de goede richting, want iCloud maakt je minder afhankelijk van allerlei andere online 3rd-party-opslagdiensten voor bijvoorbeeld je foto’s en documenten. We missen echter nog steeds een goede draadloze datauitwisseling simpelweg via je eigen lokale netwerk. Laat dat de volgende stap van Apple zijn.

Bekijk de volledige video van Steve Jobs, waarin hij op 6 juni 2011 iOS 5 en iCloud presenteert.
Voor een videosamenvatting van de keynote over iCloud kun je op Cnet kijken.

Plaats een Reactie