De iPad 2 komt op 25 maart. Hij is dunner, sneller en heeft camera’s

Apple heeft de komst tweede generatie iPad bekendgemaakt. De eerste generatie was boven verwachting al een groot succes, maar Apple heeft goed naar de kritiek geluisterd. Niet alle openstaande wensen worden vervuld met de nieuwe telg, de iPad 2, maar hij krijgt genoeg nieuwe features om wederom een topper te worden.

Slanker en lichter
Is de iPad 2 een revolutionair product? Ja en nee. De iPad 1 heeft al kwaliteiten genoeg om met kop en schouders boven menige tabletcomputer uit te steken. De iPad 2 is ‘gewoon’ een evolutie van het origineel. Technische vernieuwingen zijn altijd prettig en omvatten bij de iPad 2 het lagere gewicht, het slankere design en de lange levensduur van de batterij. Nu leek de batterij van de iPad 1 eeuwig mee te gaan, het gewicht van de eerste generatie speelde menigeen parten. Liefhebbers van ebooks zullen blij zijn met het lagere gewicht en het slankere design, waardoor het apparaat minder stress uitoefent op de hand- en armspieren. De levensduur van de batterij lijdt evenwel niet onder de miniaturisering van de iPad 2.

Beeldbellen met FaceTime
De belangrijkste vernieuwing in de iPad 2 is de aanwezigheid van camera’s. Waar de iPad 1 geen enkele ingebouwde camera heeft, krijgt de iPad 2 er meteen twee: één aan de voorkant en één aan de achterkant. Daarmee komt ook voor de iPad de standaard beeldbel-app FaceTime van Apple binnen handbereik. Ook iPad-gebruikers kunnen elkaar met de nieuwe telg via een wifi-verbinding gaan bellen en elkaar zien. In de afgelopen periode werd Skype-app al geschikt gemaakt voor beeldbellen op de iPhone 4, die twee camera’s heeft. Die mogelijkheid komt nu dus ook naar de iPad 2, wellicht zelfs via een 3G-verbinding (voor de modellen die 3G ondersteunen).

Snelheid en connectivity
De iPad 2 krijgt een 1 GHz dual-core A5 processor en een betere grafische chip, waarmee de nieuwe iPad nóg geschikter wordt voor veeleisende apps. Videobewerkers en gamers zullen deze vernieuwingen kunnen waarderen. Apple heeft vreemd genoeg niet gekozen voor een hogere schermresolutie zoals destijds wel bij de nieuwste iPhone, dat is niet alleen jammer, maar eigenlijk buitengewoon opmerkelijk. Wel komt er een accessoire waarmee het beeld van de nieuwe iPad met een HD-resolutie van 1080p naar een HD-scherm verzonden kan worden. Een geheugenkaartlezer en USB-poort heeft de iPad 2 – net als de originele iPad – niet.


Accessoires en extra’s
Een nieuwe versie van de iPad verdient een reeks aan nieuwe (extra aan te schaffen) accessoires. Naast de genoemde HDMI-verbindingsset komen er kleurrijke, multifunctionele beschermhoesjes. Apple noemt zijn beschermhoesje “iPad Smart Cover”. De magnetisch te bevestigen Smart Cover beschermt de iPad 2 niet alleen, hij zorgt er bovendien voor dat je je iPad op veel manieren kunt neerzetten en neerleggen, bijvoorbeeld om gemakkelijk de kunnen typen, of om hem als display neer te zetten om video’s en foto’s gemakkelijk te laten zien. Een impressie van de iPad Smart Cover zie je in onderstaand filmpje.

Verkrijgbaarheid
De iPad 2 komt op 11 maart in de Verenigde Staten in de kleuren wit en zwart op de markt en op 25 maart 2011 zal hij ook bij ons verkrijgbaar zijn vanaf € 499,-. Vanaf 11 maart is bovendien de nieuwe versie van het besturingssyteem iOS 4.3 te downloaden via iTunes voor alle recente iOS-devices, waaronder de iPhone 4, de originele iPad en de iPod touch.

Eerste conclusie
De camera aan de achterzijde van de nieuwe iPad heeft meer megapixels dan die aan de voorzijde, en dat terwijl de cam aan de voorkant de belangrijkste zal blijken i.v.m. beeldbellen. De iPad lijkt ons nou niet geschikt is als snapshot-camera en dus zal de betere camera aan de achterkant van de iPad 2 in de praktijk nauwelijks gebruikt worden. Dat is jammer; een HD-camera aan de voorzijde was om die reden logischer geweest.  Apple had in plaats van de hoogwaardige camera op de achterzijde van de iPad 2 beter kunnen investeren in een USB-poort, of een geïntegreerde geheugenkaartlezer. De iPad is immers een tablet-PC en geen fotocamera.

Op het gebied van datauitwisseling blijft de iPad 2 helaas net zo beperkt als de originele versie; de nieuwe iPad blijft sterk afhankelijk van synchronisatie met iTunes. Via je eigen netwerk zou je – ook met de iPad 2 – vrij documenten, foto’s en video’s moeten kunnen uitwisselen, en wel draadloos, maar helaas. Deze grote beperking was bij de eerste iPad al een ernstige misser van Apple, en daaraan verandert – ondanks allerlei apps – met de iPad 2 helemaal niets.
Jammer, want iTunes blinkt niet uit als ultieme datauitwisselingstool, laat staan dat werkgevers iTunes zien als een bedrijfskritisch programma op computers van medewerkers.
Door de afhankelijkheid van iTunes + de USB-kabel – en ondanks de App Store – blijft de iPad 2 toch een consumentenproduct en dat terwijl de zakelijke markt de iPad zozeer wil omarmen.

Links:

1 Reactie op “De iPad 2 komt op 25 maart. Hij is dunner, sneller en heeft camera’s”

  1. Jeroen schreef:

    Ik vind die camera heel goed voor facetime, maar voor de rest is er geen verschil met de eerste Ipad. Ik wacht dan wel liever op de ipad 3.

    BeantwoordenBeantwoorden

Plaats een Reactie