Ben je klant bij Vodafone? Kijk dan uit voor een veel te hoge rekening voor mobiel internet.

Mobiel internet is doorgaans duur, tenzij je een extra abonnement hebt afgesloten voor onbeperkt mobiel internet van ong. 10 euro per maand. Zonder zo’n vast data-abonnement loop je vooral bij Vodafone een risico, een heel groot risico! Namelijk een hele hoge rekening van Vodafone…

Veel mensen maken op hun iPhone gebruik van mobiel internet. Dat wil zeggen, via het mobiele netwerk hun provider; hetzij via GPRS, of UMTS/HSDPA. Als je voor mobiel internet je een abonnement hebt afgesloten bij je provider, dan heb je in de meeste gevallen onbeperkt mobiel internet voor een vaste prijs. Je weet dan wat je op je maandelijkse rekening kunt verwachten voor mobiel internet. Let wel, het gaat hier om internet via GPRS en/of UMTS/HSDPA. Internet via wifi verloopt (meestal) via je eigen internet abonnement, of via een (gratis) wifi hotspot, zulke verbindingen met internet worden niet bedoeld in dit artikel. Als je een “internet intensieve” telefoon hebt als de iPhone, doe je er goed aan een onbeperkte mobiele databundel van ong. 10 euro te nemen bij je provider, en zeker bij Vodafone!

Zonder onbeperkt mobiel internetabonnement wordt je bij de meeste providers afgerekend op de hoeveelheid data die je uitwisselt, dus niet op de tijdsduur van de verbinding. Als 1 megabyte aan uitgewisselde data bijvoorbeeld 2 euro kost, dan betaal je 2 euro per megabyte, ook al had je in totaal 3 dagen verbinding met het netwerk. Bij Vodafone is dat helaas anders, Vodafone rekent af per kwartier

Pas dus op als je een iPhone hebt in combinatie met een Vodafone abonnement. Vodafone rekent als enige provider in Nederland mobiel internet af à 75 cent per kwartier dat je verbonden bent en dus niet voor de hoeveelheid data die je uitwisselt, zoals alle andere providers. Met de iPhone wissel je al vlug data uit via het mobiele netwerk, zelfs als je het niet in de gaten hebt. Denk daarbij aan programma’s als Google Maps, het weer, surfen met Safari, e-mail, of het ophalen van de beurskoersen, deze wisselen allemaal informatie via internet om up-to-date te blijven.

Een voorbeeld. Stel je zit in de trein en je surft heel even naar www.ifoneguide.nl met je iPhone en je bekijkt even het weer en je controleert waar je bent met Google Maps. Vodafone rekent dan ongeacht de uitgewisselde data 75 cent per (begonnen) kwartier. Dat lijkt op het eerste gezicht niet duur, maar je iPhone maakt ook contact met internet als jij het niet weet… Je iPhone haalt vanzelf mail op en synchroniseert verschillende andere gegevens via internet, zonder dat je het in de gaten hebt. Elk begonnen kwartier aan internet bij Vodafone kost je dan 75 cent, ongeacht of je nieuwe mails, of andere nieuwe gegevens binnenhaalt. Als je 24 uur online bent met Vodafone zonder databundel kost je dat dus 72 euro op 1 dag!  Als je niet oppast ben je bij Vodafone 24 uur per dag online en kan je maandelijkse rekening oplopen tot enkele honderden euro’s! Ben je in het buitenland? Dan krijg je dit bedrag in het kwadraat voor de kiezen!

Ben je Vodafone abonnee met een iPhone? Als je geen gebruik wilt maken van het mobiele datanetwerk van Vodafone, zorg dan dat de iPhone geen contact kan maken met internet via het mobiele datanetwerk. Dat doe je door in de instellingen van je iPhone bij de EDGE-/GPRS-, of mobiele datainstellingen bij ‘APN’ ongeldige waarden (als “dfjgdjg”) in te vullen, of door helemaal niets in te vullen. Ga je naar het buitenland? Laat dan “dataroaming” in de netwerkinstellingen van je iPhone UIT! Met een applicatie als Bossprefs kun je de verbinding via GPRS/EDGE zelfs helemaal afsluiten. Bossprefs is te downloaden met de Installer of Cydia.

5 Reacties op “Ben je klant bij Vodafone? Kijk dan uit voor een veel te hoge rekening voor mobiel internet.”

 1. Cora schreef:

  Ik heb ook een iphone en ben klant bij Vodafone, sinds dit jaar heb ik een nieuw bel vrij scherp abonnement. De verkoper aan de telefoon heeft mij 150 minuten beltegoed, 100 sms en 250 data toegezegd. Dat voor een prijs van 4,95 per maand. Ik bel zowat nooit dus prachtig dacht ik. na een paar maanden kwam ok er achter dat ik helemaal geen datat bij mijn abonnement had. Ik belde met vodafone maar kreeg het antwoord dat dat niet kon. Nu krijg ik gelukkig de rekeeningen met de post, en zag tot mijn verbazing een rekening van 70,00 euro. Na bellen met vodafone wordt er dus berteld dat je mobiele data uit moet staan omdat er anders de hele dag geupdated wordt over het sterkste netwerk in dit geval van vodafone ik snap hier niets van want ik heb wifi, mijn telefoon ligt de hele dag thuis dus ik zou denken dat het gewoon via wifi gaat. Ik vindt dit de grootste dieverij en begrijp niet dat dit mogelijk is dat er op deze manier van je gestolen wordt want zo zie ik het. Ik ga dan zo ie zo eens kijken of ik op een normale manier van vodafone af kan komen, want die gun ik geen stuiver meer.

  BeantwoordenBeantwoorden
 2. Marco Rossen schreef:

  Bedankt dat je je ervaring deelt. We zijn geen Tros Radar, maar jouw ervaring siert Vodafone, hoewel je er wel veel moeite voor hebt moeten doen. Laat dit een les zijn voor andere Vodafone-klanten. Bellen met de klantenservice dus!

  BeantwoordenBeantwoorden
 3. kramer schreef:

  hier nog een reactie naar aanleiding van mijn vorige bericht, na overleg met vodafone over mijn dataverbruik zonder dat ik er erg in heb gehad heeft vodafone besloten om met terugwerkende kracht het dataverbruik in mijn internet bundel te laten vallen die ik inmiddels heb afgesloten. ik heb er veel voor moeten bellen maar vodafone heeft dit geweldig opgelost.ik hoef dus geen ene cent te betalen!!! dit scheelt mij met januari erbij zon 900 euro!!!
  VODAFONE KRIJGT VAN MIJ BIJ DEZE EEN WARME DOUCHE!!!!
  IK RAAD BIJ DEZE MENSEN AAN DIE DIT OOK IS GEBEURD OM MET VEEL BELLEN EN VEEL PRATEN MET VODAFONE KONTAKT OP TE NEMEN
  VODAFONE BEDANKT!!!

  BeantwoordenBeantwoorden
 4. Marco Rossen schreef:

  Ai, dat klinkt fout. Ben je met je Lumia in het buitenland geweest in die periode? Dat tikt natuurlijk nog harder aan.
  Hoewel je een zakelijk abonnement hebt, wil ik je toch wijzen op de site http://www.consuwijzer.nl/. Wellicht heb je er iets aan. Houd ons op de hoogte.

  BeantwoordenBeantwoorden
 5. kramer schreef:

  heb zelf een ondernemersbundel bij vodafone en net een nieuwe nokia lumia ik heb hem in december de 29e gekregen en nu een rekening voor 3 dagen van 465 euro gekregen ik heb echt geen gekke dingen gedaan ik ben me dus rot geschrokken ga morgen vodafone bellen, word vervolgd

  BeantwoordenBeantwoorden

Plaats een Reactie