Trage synchronisatie met iTunes? Los het op!

Duurt de synchronisatie van jouw iPhone, iPod of iPad ook zo vreselijk lang? Hier een paar tips van iFoneguide om dat op te lossen.

Je sluit je iDevice aan op je PC, misschien om alleen maar de batterij op te laden. Natuurlijk start iTunes dan op en begint je iPhone, iPod of iPad te synchroniseren.
Daar is niets mis mee, want iedere keer als iTunes jouw iDevice synchroniseert slaat iTunes ook automatisch een nieuwe reservecopie op van je Apple apparaat. Maar vaak duurt een synchronisatie wel erg lang, en soms heb je daar gewoon geen tijd voor. Hoe los je dat op?


  1. Wis de foto’s en opgenomen video’s van je iPhone of iPod. We bedoelen de foto’s en video’s in je Foto-app.
    De video’s in je iPod kun je wel laten staan. Zorg wel dat je de foto’s die je wilt behouden opslaat op je computer alvorens ze te deleten.
  2. Als je Genius-afspeellijsten synchroniseert dan blijft met name de stap “Bepalen welke tracks worden gesynchroniseerd” heel erg lang hangen. Dat wordt zelfs nog veel erger als iTunes je muziek van een NAS, of een netwerkschijf probeert te synchroniseren.
    Synchroniseer dus GEEN Genius-afespeellijsten met je iDevice.
    Je kunt Genius uiteraard wel geactiveerd laten, maar synchroniseer de automatisch gegenereerde Genius-afspeellijsten niet met direct met de iPod-app op je iDevice. Om te controleren jouw iPod/iPhone/iPad op dit moment wel Genius-mixes synchroniseert, sluit je je iDevice aan op je computer en kijk je in iTunes bij de synchronisatie-instellingen van je iDevice of je daar bij ‘Muziek’ één of meerdere Genius-lijsten hebt geselecteerd voor synchronisatie. Vink deze uit!

Maar die Genius-afspeellijsten waren nou net zo handig…
Ja, dat vinden en vonden wij ook, maar de synchronisatie van de iPhone wordt daarmee wel een heel langdurig drama. Er zijn alternatieven!

  1. Maak je eigen afspeellijsten. Genius maakt mixen aan die bijvoorbeeld ‘Pop Mix, ‘Europop MIx’, of  ‘Dancepop Mix’ heten. Er zijn er veel meer, maar deze dus als voorbeeld. Maak een eigen afspeellijst in iTunes en sleep de muziek in deze automatisch gegenereerde Genius afspeellijsten gewoon naar je eigen afspeellijst. In je synchronisatie-instellingen voor ‘muziek’ selecteer je deze zelfgemaakte afspeellijst dan voor synchronisatie. Je synchroniseert dan dus niet de Genius-mix, maar je hebt wel de muziek die Genius voor jouw heeft bepaald.
  2. Als je Genius hebt geactiveerd in iTunes, selecteer dan in je iTunes muziekbibliotheek één van je favoriete muziek-tracks en klik erop met de rechter muisknop en selecteer menu-item ‘Genius starten’. iTunes genereert dan een afspeellijst met soortgelijke muziek op basis van die gekozen track. Je kunt zo’n Geniuslijst tot een maximum van 100 tracks laten samenstellen door iTunes door bovenaan de gegenereerde lijst op ‘Beperken tot…‘ te klikken en 100 te selecteren. Sleep al deze tracks vervolgens (als in punt 1)  naar een zelfgemaakte afspeellijst die ‘zeker-weten’ je met je iPhone of iPod synchroniseert.

Jammer genoeg gaat wel de dynamiek van de – toch wel unieke – Genius-trackbepaling tijdens de synchronisatie verloren, maar het komt de snelheid van de synchronisatie zeker ten goede! Schakel Genius overigens niet helemaal uit, want Genius is erg handig in iTunes. Eens in de zoveel tijd genereer je gewoon handmatig opnieuw een lijst met Genius op basis van je favoriete muziek-tracks!

Wist je dat je een Genius-afspeellijst ook kan opslaan als een m3u afspeellijst? Een M3u-afspeellijst kan door de meeste mediaspelers gelezen worden, zoals bijvoorbeeld door de Windows Media Player, WinAmp, VLC, maar ook door je UPnP / DLNA mediaserver van bijvoorbeeld Twonky Media.
Genereer daarvoor gewoon regelmatig een nieuwe Genius-Mix op basis van een favoriete track zoals beschreven in stap 2. Klik in de iTunes in de linker balk met de rechter muisknop op ‘Genius’ en selecteer ‘Exporteren‘. Sla de Genius-Mix op als m3u bestand en importeer het in je favoriete mediaplayer, of importeer de m3u-afspeellijst gewoon weer in iTunes.

Onze synchronisatie werd -tig keer sneller door geen Genius-Mixen meer te syncen direct met de iPhone. Heb jij meer tips voor het versnellen van de synchronisatie? Mail ze ons!

Plaats een Reactie