FoscamViewer – dé afstandsbediening voor je ip-camera nu in de App Store.

In samenwerking met ip-camera fabrikant Foscam heeft ontwikkelaar Neebii de FoscamViewer afstandsbediening voor je Foscam ip-camera beschikbaar gesteld in de Apple App Store. De internet remote controller voor je Foscam geeft niet alleen de beelden weer van je ip-cam, maar laat je bovendien via internet het alarm – de in de cam ingebouwde bewegingsdetector – inschakelen met je iPhone, of iPod Touch!
iFoneguide onderwerpt de Foscam Viewer app aan een uitgebreide test.


Als je een Foscam ip-camera hebt, dan wil je die ook op afstand via internet kunnen bekijken, bijvoorbeeld tijdens je vakantie. Een ip-cam is immers bedraad of wireless via je router thuis verbonden met je netwerk, en kan d.m.v. port-forwarding ook via internet bekeken en bediend worden. Het is een geruststellend idee om tijdens je afwezigheid even snel te kunnen checken of thuis, of op kantoor, alles in orde is en er geen ongewenste dingen gebeuren. De Foscam Viewer is een app om met je iPhone of iPod je huis, of een object in de gaten te houden en je ip-camera op afstand te bedienen.

De FoscamViewer de eerste keer starten.
Na de installatie op je iPhone of iPod tik je op het icoontje van de F-Viewer. Als app is gestart zie je een een straight forward menu. Als je bekend bent met een Foscam ip-cam zal het menu van de FoscamViewer geen vragen bij je oproepen, maar als je een new-be bent zul je je afvragen waar je moet beginnen. Uiteraard begin je met de ‘Setup’, om de toegang tot je camera in te stellen.

De setup.
De setup van de Foscamviewer app is gemakkelijk en snel.
In de setup view van de Foscam Viewer stel je in hoe de app je camera via internet kan benaderen. Heb je meer dan één Foscam camera, dan kun je in de setup de toegangsgegevens van liefst vier camera’s opgeven.
Er is plaats voor één inlognaam en één wachtwoord. Dat scheelt veel invulwerk, zeker als je twee of meer camera’s wilt gaan bekijken op je iOS device. Dat betekent wel dat je op iedere Foscam camera moet zorgen voor dezelfde inlognaam en hetzelfde wachtwoord.
In het IP-veld vul je jouw IP-adres in dat je van je internetprovider hebt gekregen, maar je kunt het veld ook gebruiken om de domeinnaam van je verbinding in dit veld in te vullen. Een domeinnaam heeft zelfs de voorkeur, want als het IP-adres van jouw internetprovider zo nu en dan wijzigt, dan heb je desondanks toch altijd verbinding met je camera via internet. Een vaste domeinnaam kun je mogelijk via internetprovider regelen, maar je kunt er ook één via de (gratis) service van DynDNS vastleggen.*
In het veld ‘Port’ vul je uiteraard de poort in die je in de configuratie van je Foscam camera hebt ingesteld. Als je twee of meer IP-cams wilt bekijken met de Foscam Viewer, geef dan wel iedere camera een uniek poortnummer, bijvoorbeeld 8001, 8002 etc. Het standaard poortnummer van een Foscam is 80.

Camera control.
De menu-optie camera control laat je het streaming videobeeld van je camera zien. Met de knoppen 1, 2, 3 en 4 kun je schakelen tussen de beelden van meer camera’s, dat is handig als je meer twee of meer Foscams hebt.

Het alarm aanzetten.
De Foscam Viewer is  – tot nu toe – de enige ip-cam controller in de Apple App Store, die geeft je de belangrijke mogelijkheid geeft om met de iPhone of iPod Touch de bewegingsdetector in je ip-camera aan en uit te schakelen. Door deze sensor met de knop ‘Arm’ in te schakelen, slaat de Foscam bij detectie van beweging direct alarm en stuurt meteen e-mails met foto’s naar je toe. Bovendien kan de Foscam de beelden op een FTP-server opslaan als er beweging wordt vastgesteld en het (stille) alarm geactiveerd wordt. Stel de gevoeligheid van de bewegingssensor en de gewenste acties bij bewegingsdetectie (e-mails verzenden, FTP-opslag van de beelden etc.) voordat je van huis gaat wel eerst in op je Foscam in vanaf je computer, want je schakelt met de Foscam Viewer het alarm alleen in of uit.
De handige, knipperende groengekleurde ‘ledjes’ in de app geven aan dat de alarmfunctie van je camera actief is.
Wat ons betreft vormen de ‘Arm’ en ‘Disarm’ knoppen nu al dé killerfunctie van de Foscam Viewer!

Met de knop “H.Patrol” zal de geselecteerde camera in horizontale richting gaan draaien, zodat je in één oogwenkt de volledige bewaakte ruimte ziet. Met de pijltjesknoppen kun je de camera bovendien handmatig omhoog en naar beneden en van links naar rechts bewegen, dus naar een positie die je zelf wenst. Met de sliders ‘Brightness’ en ‘Contrast’ pas je de kwaliteit van het weergegeven beeld aan.
Ontwikkelaar Neebii is er glansrijk in geslaagd de belangrijkste bedieningsfuncties op het kleine iPhone-/iPod-scherm te zetten, zonder dat de Foscamviewer onoverzichtelijk wordt. Knap!
De keuze voor de ‘Reboot’ knop in het control-scherm is opmerkelijk, want waarom zou je je Foscam op afstand zou willen rebooten?
Een knop voor full-screen video van het camerabeeld was misschien logischer geweest, zodat je het camerabeeld zo groot mogelijk kunt bekijken op je iPhone of iPod. Wij hopen dat Neebii die optie in een update van de Foscamviewer inbouwt.

Multi camera view.
Zoals gezegd kan de Foscam Viewer vier verschillende camera’s aansturen. Met de Multi camera view kun je de beelden van al je Foscams tegelijkertijd bekijken zij het in postzegelformaat, maar met genoeg beeldkwaliteit om in één oogopslag te zien of je bewaakte objecten veilig zijn. Ook in deze view staan de handige knoppen om de bewegingsdetectie op je ip-cams aan of uit te zetten. Het is uniek dat je met één druk op de knop het alarm op al je Foscam kunt activeren of uitschakelen, vandaar dat deze knoppen in de Multi camera view ‘Master Arm’ en ‘Master Disarm’ heten.

Een app met actieve gebruikersondersteuning.
Als gebruiker van de Foscam Viewer kun je terecht in het speciale forum van Neebii voor vragen over de app. Wellicht help je ontwikkelaar Neebii om de Foscam Viewer nog beter te maken door jouw posting in het forum.

Conclusie.
De FoscamViewer doet prima wat hij belooft te doen en hij draait stabiel op de iPhone/iPod. Crashes hebben we geen enkele keer meegemaakt. Door de optie om met je iPhone of iPod met één druk op de knop op afstand de alarmfunctie van je Foscam aan of uit te schakelen is de app zijn aankoopprijs van €3,99 meer dan waard, die optie is enorm waardevol!
De Multi camera view is het toefje slagroom op de app, omdat je daarmee meteen al je camerabeelden in één oogopslag kunt zien.

Zijn er ook verbeterpunten te noemen? Ja! Een full-screen modus van je streaming camerabeelden is eigenlijk een must voor een app voor videobewaking, dus we hopen dat Neebii daaraan gaat werken.
De FoscamViewer houdt van een snelle internetverbinding, streaming video heeft nu eenmaal een snelle internetverbinding nodig. Bij een té trage verbinding kregen we steeds een popup met de boodschap dat het contact met de camera zou zijn verbroken, zorg dus dat je liefst via wi-fi- of 3G gebruik maakt van de app.

In de omschrijving van de FoscamViewer staat dat de app ‘multitasking’ ondersteunt. iFoneguide vraagt zich af wat daarvan de toegevoegde waarde is, want video streamen op de achtergrond lijkt ons een beetje onzinnig, omdat dat nodeloos gebruik zou maken van je 3G-internetverbinding. Of de app op de achtergrond daadwerkelijk actief via internet blijft streamen is ons niet gebleken. Neebii zou de multitaskingvoordelen van de app best wel nader mogen omschrijven. Opnemen van streaming video en snapshots maken direct op de iPhone of iPod staan ook op ons verlanglijstje.

iFoneguide prijst de FoscamViewer, met name door de mogelijkheid om de bewegingsdetectie (het alarm) van de ip-cam in te schakelen.
De FoscamViewer doet veel meer dan zijn naam doet vermoeden; de app is (bijna) een complete afstandsbediening voor je Foscam!

Ontwikkelaar: Neebii
Verkrijgbaar via: iTunes App Store
Prijs: € 3,99
Vereisten: Compatibel met iPhone en iPod touch. Vereist iOS 4.0 of nieuwer.

* http://www.dyndns.com/

7 Reacties op “FoscamViewer – dé afstandsbediening voor je ip-camera nu in de App Store.”

 1. Van der Graaf schreef:

  Ik heb een IP camera van het merk WANSCAM JW0006. en een KPN experia modem. Kan ik de foscam viewer ook met deze camera gebruiken op mijn Ipad en Iphone?

  BeantwoordenBeantwoorden
 2. Marco Rossen schreef:

  @A.J.van Veen:

  Met port forwarding maak je een specifiek apparaat toegankelijk via internet (van buitenaf). Je zet zeg maar de deur van het apparaat open voor toegang via internet.
  Zoiets kun je eigenlijk met alle apparaten in je netwerk doen, zelfs je PC kun je via internet toegankelijk maken voor de buitenwereld, maar dat is niet veilig. Gelukkig is de Foscam afgeschermd met login-gegevens, zodat niet iedereen zomaar toegang verkrijgt tot je camera.

  Echter, port forwarding kan alleen je modem-router regelen. Het enige wat je in de instellingen van de Foscam kunt proberen is om in het menu “UPnP Settings” de optie “Using UPnP to Map Port” aan te zetten, maar dan moet je modem-router de optie om poorten open te zetten wel ondersteunen. Wellicht doet hij dat.

  Vrijwel iedere router biedt via een webpagina de mogelijkheid om de port forwarding en andere instellingen aan te passen. Daar moet je dus naar op zoek. Surf met je web-browser naar het IP-adres van je modem-router voor deze instellingen.

  Heb je al bij de leverancier van je IP-camera, of bij de leverancier van je modem-router nagevraagd, waar je port forwarding kunt instellen?

  BeantwoordenBeantwoorden
 3. A.J.van Veen schreef:

  Ik loop tegen de zelfde problemen aan,thuis met wifi uistekend maar geen beeld op mijn ipone .
  Reactie van Foscam port forwarden ,maar ik heb Eperia box speedtouch van Thomson 787 maar er is geen enkele port te forwarden .
  Weet niet meer wat te doen ,gaarne hulp

  BeantwoordenBeantwoorden
 4. laura schreef:

  @johan:

  Tot nu toe kan ik alleen nog maar de camera op mijn telefoon zien als ik thuis op het wifi netwerk zit. Maar ik wil het juist ook buiten gebruiken dus gewoon via het internet van mijn provider. Weet iemand hoe ik dit moet doen?
  Ik hoor het graag.

  bedankt.

  BeantwoordenBeantwoorden
 5. Jasper schreef:

  Ik heb deze Foscam app een tijdje geleden op mijn iPhone gezet. Als ik mijn camera met de F-Viewer bekijk dan verandert steeds de resolutie in de instellingen van mijn camera naar 320*240 terwijl ik hem op 640*480 had staan. Daardoor krijg ik onduidelijke afbeeldingen op mijn FTP server en in de emails. Kan ik iets in de foscamviewer instellen om dat te voorkomen, want ik vind dit een groot nadeel. Vandaag kwam er een update van de app, maar ook de nieuwe versie verlaagt de resolutie. Kan iemand mij helpen?

  BeantwoordenBeantwoorden
 6. johan schreef:

  Idd een erg prettige applicatie, vooral de in/uit schakelingsoptie voor motion detection is heel fijn!

  BeantwoordenBeantwoorden
 7. Petje37 schreef:

  Dit was precies waar ik naar op zoek was voor mijn cam. Ik ben er happy mee.

  BeantwoordenBeantwoorden

Plaats een Reactie