Microsoft Exchange ondersteuning getest door iFoneguide. De iPhone eindelijk klaar voor zakelijk gebruik!

Lang was de iPhone niet echt geschikt voor optimaal zakelijk gebruik, dat kwam met name door het gebrek aan ondersteuning voor Microsoft Exchange. Daarin is met firmware 2.0 verandering gekomen. iFoneguide heeft het getest en het goede nieuws is dat Microsoft Exchange ook prima werkt op een iPhone van de eerste generatie. Tijd om je iPhone (te laten) upgraden naar 2.0!

De iPhone is niet langer nat achter de oren. Met firmware 2.0 is hij van puur consumentenproduct uitgegroeid tot een volwassen smartphone geschikt voor de zakelijke markt. Een langgekoesterde wens was Microsoft Exchange ondersteuning en die is er dus nu. iFoneguide testte de werking van Microsoft Exchange op een iPhone van de eerste generatie met de onlangs gekraakte firmware 2.0.

In het verleden konden contacten en agenda niet real-time met de Exchange server van de werkgever worden gesynchroniseerd. Het enige dat wel wilde lukken was synchronisatie van mail, maar dan moest de IMAP functie op de Exchange server van je werkgever geactiveerd zijn en dat is meestal niet het geval. Met firmware 2.0 op je iPhone vul je (net als op een Windows Mobile smartphone) je Exchange inloggegevens in en je contacten, mail en agenda worden in real-time gesynchroniseerd tussen de iPhone en de Exchange server. Push technologie zorgt ervoor dat je nooit meer hoeft te wachten op je nieuwe mail, contacten en afspraken in je agenda.

iTunes is in zijn geheel niet meer nodig om mails, contacten en afspraken in de agenda te synchroniseren tussen de Exchange server en de iPhone. iFoneguide testte de Exchange synchronisatie via WIFI en GPRS. Het resultaat mag verrassend genoemd worden. Mail wordt gepushed en het duurt slechts luttele seconden voordat een ontvangen mail op de iPhone aankomt. Hetzelfde geldt voor items in de agenda en contacten. Wijzigingen op de iPhone in de agenda of contactenlijst zijn binnen luttele seconden zichtbaar via bijvoorbeeld Outlook Web Access op je computer. Zelfs via GPRS, dat als traag geldt, verloopt de synchronisatie uiterst vlug en dat is goed nieuws voor zakenmensen die veel onderweg zijn. Je mag dus met recht spreken van een goede implementatie van Exchange op de iPhone. Een iPhone 3G blijkt dus geen voorwaarde voor een snelle werking van Microsoft Exchange op de iPhone. Een iPhone van de eerste generatie volstaat, want de software is immers hetzelfde. Vooral die zakenmensen met een secretaresse (directeuren?) die mede hun agenda bijhoudt zullen erg blij zijn met dit goede nieuws. Met de Exchange ondersteuning behoren dubbele afspraken in je agenda tot het verleden.

Kan die Windows Mobile smartphone dan overboord gezet worden? Ja en nee… Er zijn nog steeds tekortkomingen op de Apple iPhone v.w.b. Exchange ondersteuning. Zo kun je nog steeds geen takenlijst op je iPhone maken, laat staan synchroniseren met Exchange en Outlook. Zelfs als je daarvoor Apple Notes (notities) op de iPhone gebruikt is er geen mogelijkheid deze te synchroniseren. Voor veel mensen een groot gemis. Verder kunnen mail attachments zoals PDF-, Word- en Excelbestanden weliswaar worden geopend en bekeken op de iPhone, maar je kunt ze niet bewerken. De App Store van Apple biedt wellicht (in de toekomst) een oplossing hiervoor in de vorm van editors, al dan niet tegen betaling.

Een ander minpuntje is dat je als zakelijke gebruiker ook graag je agenda en contactenlijst in Outlook op de PC wilt hebben. Normaal gezien gebeurt dat door je PC te synchroniseren m.b.v. Active Sync, of het Synchronisatiecentrum in Windows Vista. Dat werkt echter alleen als je je Windows Mobile smartphone met een USB kabel met de PC verbindt. De iPhone (zowel de eerste generatie als de 3G) wordt niet herkend door deze programmatuur, voor synchronisatie met je lokaal geïnstalleerde Outlook zul je dus toch nog je Windows Mobile smartphone aan de PC moeten hangen. Jammer!

Concluderend mogen we wel stellen dat Apple een grote stap vooruit heeft gemaakt door Microsoft Exchange ondersteuning te implementeren in firmware 2.0. De grote voordelen hiervan wegen voor de zakelijke gebruiker ruim op tegen minpuntjes die genoemd werden. Word- en Excelbestanden bewerk je liever op een computer en je kunt altijd Outlook Web Access i.p.v. Outlook op je computer gebruiken om je zakelijk mails te lezen en je contacten en agenda bij te werken. De ontbrekende ondersteuning voor “Taken” op de iPhone zal misschien het zwaarst wegen, want daar biedt Apple op dit moment echt geen alternatief voor.

Er blijft altijd wat te wensen over en Apple is gelukkig een bedrijf dat naar haar klanten lijkt te luisteren…

Plaats een Reactie