De nieuwe iPhone 4 met iOS 4 komt in juli naar ons toe!

Steve Jobs, de topman van Apple, heeft de nieuwe iPhone 4 aangekondigd. Zoals altijd ziet deze nieuwe iPhone er zeer gelikt uit. Hoewel de iPhone 4 eerder een evolutie is van de iPhone 3Gs, biedt hij dankzij iOS 4 veel nieuwe mogelijkheden. iFoneguide zet de belangrijkste nieuwe features van de iPhone 4 op een rij.

iPhone 4 en iOS 4. Wanneer?
Het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone 4 heet iOS 4. In het verleden heette iOS ook wel ‘iPhone OS’, of simpelweg firmware. Naast de iPhone draaien ook de iPod Touch en de iPad op hetzelfde besturingssysteem. Apple spreekt zelf van “iOS devices” en doelt daarmee op al deze apparaten, dat verklaart de nieuwe naam iOS. De belangrijkste verbeteringen in iOS 4 zijn de vernieuwde e-mail applicatie, het aanmaken van folders (mappen) op het homescreen om soortgelijke apps te bundelen en de ebook reader iBook. Multitasking geeft de iPhone 3Gs en de iPhone 4 de mogelijkheid om verschillende apps tegelijktijd te gebruiken.
iOS4 komt op 21 juni beschikbaar via iTunes voor de iPhone 3G, iPhone 3Gs en iPhone 4.

De iPhone 4 telefoon wordt in de V.S. vanaf 24 juni 2010 geleverd met iOS 4, bij ons komt de iPhone 4 in juli 2010 op de markt. De iPhone 4 wordt beschikbaar in de kleuren zwart en wit met 16 of 32 GB geheugen aan boord.
In Nederland zal T-Mobile de iPhone 4 gaan verkopen, maar alleen in combinatie met langlopende abonnementen. In België zal de iPhone 4 simlockvrij en zonder abonnement rond dezelfde tijd verkrijgbaar zijn bij Mobistar.
Er gaan overigens geruchten dat ook Vodafone NL de iPhone 4 zal gaan aanbieden.
iPhone 4 design.
De nieuwe iPhone is een flink stuk dunner dan voorgaande modellen. Qua design is de nieuweling onmiskenbaar een iPhone en toch is het uiterlijk flink onderhanden genomen. Apple maakt zowel de voorkant als de achterkant van de iPhone 4 van vlak glas dat bijzonder krasbestendig en vrijwel onbreekbaar is. De zijkanten zijn van geborsteld metaal, waardoor de iPhone 4 er hoogwaardig en solide uitziet. De hoeken van de iPhone 4 zijn wel afgerond, waardoor het apparaat er toch niet uitziet als een hoekig doosje. De vertrouwde ronde homeknop draagt daartoe bij, evenals het ronde design van de volumeknoppen aan de zijkant van de telefoon.

Sneller en krachtiger.
In technisch opzicht verbetert Apple de iPhone door een snellere processor toe te passen; dezelfde als die in de iPad. Het Retina scherm van de iPhone 4 heeft een veel hogere resolutie dan dat van voorgaande modellen, waardoor foto’s en video’s haarscherp worden weergegeven, maar vooral tekst beter leesbaar is.
De nieuw toegevoegde Gyroscope bewegingssensor is in staat om 3D-objecten op hun plaats te laten staan, terwijl je (samen met) de iPhone 4 om een as draait. Vergelijk het maar met een standbeeld waar je omheen loopt om het van alle kanten te bekijken; net als het standbeeld blijft een object op de iPhone 4 in dezelfde positie staan. Met name games zullen door die sensor (en de snelle processor en het nieuwe scherm) gelikter en realistischer worden.
Om al deze krachtige hardware lang te laten werken heeft de iPhone 4 een krachtigere batterij dan de 3Gs, zodat je onderweg niet sneller met een lege batterij komt te staan.

De camera’s en videobellen.
De nieuwe camera schiet nóg scherpere foto’s en gelukkig krijgt de iPhone voor het eerst een LED-flitser, waardoor fotograferen onder donkere omstandigheden beter mogelijk wordt. Overigens kun je met de iPhone 4 digitaal inzoomen en de camera op een bepaald object scherpstellen door met je vinger op het scherm tikken.
Dezelfde camera is bovendien in staat om videofilms in HD-kwaliteit te maken. Als je video opneemt kun je de LED-flitser inschakelen om de omgeving extra te te verlichten. De LED-flitser lijkt ons eigenlijk ook wel handig als zaklamp.
Alsof het nog niet genoeg is gaat Apple de videobewerkings app iMovie aanbieden via de App Store ($ 3,99 in de V.S.). Met iMovie kun je je eigen video niet alleen bijknippen direct op de iPhone 4, maar ook effecten toevoegen. De demo van iMovie zag er zeer overtuigend uit!

De iPhone 4 krijgt een tweede, ‘front-facing’, camera mee. Met tamtam kondigde Steve Jobs de bijbehorende app FaceTime aan. Facetime stelt je in staat om te videobellen, waarbij je de camera aan de voorzijde van de iPhone 4 gebruikt. Echt enthousiast werden we er niet van, want videobellen met FaceTime kan alleen via wifi en alleen van iPhone 4 naar iPhone 4. Een kleine teleurstelling, maar gelukkig heeft de iPhone 4 wél ondersteuning voor de snelle nieuwe wireless N wifi-standaard.

Opvallend!
De zoekmachine Bing van Microsoft komt beschikbaar in iOS 4, naast die van Google en Yahoo. Steve Jobs was opvallend positief over Microsoft en vond dat het bedrijf met Bing een ‘good job’ heeft gedaan. Het Bing-logo was schermvullend te zien tijdens de keynote van Jobs.

In de V.S. en sommige andere landen heeft Apple zijn ebook store al online geopend in iTunes en binnenkort zullen ook Nederlandstalige boeken via iTunes verkrijgbaar zijn. Aangeschafte e-books kunnen draadloos met al je iOS apparaten gesynchroniseerd worden, zonder dat je het boek dubbel moet aanschaffen. Niet alleen het boek, maar ook je digitale boekhouder en andere instellingen van de iBook app kun je draadloos synchroniseren tussen je iPhone, iPad en iPod Touch. Heb je bijvoorbeeld een iPhone en een iPad, dan is die synchronisatie natuurlijk ontzettend handig als je de twee apparaten afwisselend thuis en onderweg gebruikt om een boek te lezen.

Conclusie.
Hoewel de iPhone 4 geen revolutionaire vernieuwingen heeft zijn we wel onder de indruk van de nieuwe iOS-telg.
Het viel je misschien al op dat we liever niet vervallen in een opsomming van technische specificaties van de nieuwe iPhone. Een gadgetliefhebber is al gauw blind en MOET de iPhone 4 gewoon hebben. Nou dat geldt zeker voor ons!

In technisch opzicht hoef je je iPhone 3Gs niet te vervangen door een iPhone 4. Veel verniewingen zitten immers in de aanstaande iOS 4 release, die op 21 juni a.s. ook voor de iPhone 3G en iPhone 3Gs beschikbaar komt.
Echter, de iPhone 3G zal een feature als multitasking niet krijgen ondanks iOS 4, want de hardware van de 3G is daar simpelweg niet krachtig genoeg voor.

Voor de iPhone 2G komt iOS 4 er niet, dat model zal de rest van zijn leven op iPhone OS 3.1.3 moeten slijten.
Wordt het tijd voor de iPhone 4?

Voor technische details en meer informatie over de iPhone 4 en iOS 4 verwijzen we je graag naar de bron, Apple.
http://www.apple.com/nl/iphone/
http://www.apple.com/nl/iphone/softwareupdate/

Plaats een Reactie