iPhone internet tethering met Ubuntu 9.10. Jailbreak niet nodig!

Sinds iPhone firmware 3.1.3 is internet tethering weer mogelijk zonder jailbreak. Heb je een netbook met Ubuntu? Dan kun je via je iPhone 2G, iPhone 3G, of iPhone 3Gs internetten op je netbook met Ubuntu. Heel handig als je onderweg geen wifi hebt. Verbind gewoon via je 3G of GPRS verbinding.

Internetten op je netbook met Ubuntu – zoals bijvoorbeeld de EEEPC van Asus – kan heel eenvoudig door gebruik te maken van de 3G of GPRS verbinding van je iPhone. In de onderstaande stappen leggen we uit wat je in Ubuntu doet om dat mogelijk te maken.
iPhone OS 3.1.3 ondersteunt standaard internet tethering op elk type iPhone. Je mobiele provider moet internet tethering echter wél toestaan en ondersteunen. In Nederland is internet tethering in ieder geval technisch mogelijk met KPN en Vodafone. Bel je met T-Mobile? Helaas, T-Mobile ondersteunt internet tethering op de iPhone niet.

Er zijn twee manieren om te internetten in Ubuntu via de iPhone. Je kunt verbinding maken tussen je iPhone en je computer met Bluetooth, of via USB. Het spreekt voor zich dat je Netbook Bluetooth moet ondersteunen om van die methode gebruik te maken. De USB-methode heeft als voordeel dat je batterij tegelijkertijd wordt opgeladen en dus niet leegloopt tijdens de internet-tethering.

We garanderen de werking alleen op Ubuntu 9.10 of hoger. Als je een lagere versie hebt dan werkt internet tethering mogelijk ook, maar we kunnen dat niet bevestigen. Uiteraard moet je een werkende internetverbinding hebben op je iPhone en de mogelijkheid om internet tethering aan te zetten. Controleer nu alvast even of je de optie “Internet-tethering” hebt in het iPhone-menu “Instellingen->Algemeen->Netwerk”.


Internet tethering via USB.

 1. Zorg dat je internetverbinding hebt op je Ubuntu PC, bedraad of draadloos.
 2. Open het programma “Terminal” in Ubuntu. In een standaard Ubuntu distributie vind je de Terminal onder “Hulpmiddelen”. Afhankelijk van je Ubuntu distributie vindt je de Terminal mogelijk op een andere plaats.
 3. Installeer de PPA repository met het volgende commando in Terminal:
  sudo add-apt-repository ppa:pmcenery/ppa
 4. Ververs je pakkettenlijst met commando:
  sudo apt-get update
 5. Installeer de benodigde driver met het volgende commando:
  sudo apt-get install gvfs
  ipheth-utils
 6. Je bent nu klaar met de installatie. Schakel Internet tethering in op de iPhone via “Instellingen->Algemeen->Netwerk->internet-tethering”. Selecteer in de popup op je iPhone “Alleen USB”.
 7. Schakel je huidige internetverbinding op Ubuntu (tijdelijk) uit, om zeker te weten dat je straks via de iPhone aan het internetten bent. Sluit vervolgens je iPhone met de (witte) USB-kabel aan op je Ubuntu PC. Als het goed is zie je op je iPhone een blauwe balk met de tekst “Internet-tethering”. Voila! Je hebt internet via het 3G / GPRS netwerk.

Internet tethering via Bluetooth.

 1. Zorg dat je internetverbinding hebt op je Ubuntu PC, bedraad of draadloos.
 2. Open het programma “Terminal” in Ubuntu. In een standaard Ubuntu distributie vind je de Terminal onder “Hulpmiddelen”.
 3. Installeer de PPA repository met het volgende commando in Terminal:
  sudo add-apt-repository ppa:blueman/ppa
 4. Ververs je pakkettenlijst met commando:
  sudo apt-get update
 5. Installeer de benodigde driver met het volgende commando:
  sudo apt-get install blueman
 6. De Installatie is nu voltooid. Start je Ubuntu PC voor de zekerheid een keer opnieuw op.
 7. Ga in Ubuntu in “Systeem” naar de Bluetooth Manager. Afhankelijk van je Ubuntu distributie vindt je de Bluetooth Manager mogelijk op een andere plaats.
 8. Schakel Bluetooth op je iPhone in via “Instellingen->Algemeen->Bluetooth”.
 9. Druk in de “Bluetooth Manager” in Ubuntu op “Search” (zoeken). Als de je iPhone eenmaal gevonden is druk je in “Bluetooth Manager” op de “Pair” knop om te verbinden met je iPhone. Je iPhone vraagt of je de verbinding wil toestaan; natuurlijk wil je dat. Bevestig de verbinding in Ubuntu door op “Yes” (ja) te drukken. Druk na een succesvolle verbinding op de diamant in Ubuntu om ook daar de verbinding te bevestigen.
 10. Schakel je huidige internetverbinding op Ubuntu (tijdelijk) uit, om zeker te weten dat je straks via de iPhone aan het internetten bent.
 11. Schakel Internet tethering in op de iPhone via “Instellingen->Algemeen->Netwerk->internet-tethering”.
 12. Klik in de “Bluetooth Manager” in Ubuntu met de rechter muisknop op “…iPhone…” en selecteer onder “Connect to” de optie “Network access point”. Als het goed is krijg je in Ubuntu een succesmelding dat de verbinding is geslaagd.
 13. Als het goed is zie je op je iPhone een blauwe balk met de tekst “Internet-tethering”. Voila! Je hebt internet via het 3G / GPRS netwerk.

Plaats een Reactie