De 3G en Sjowol’s iPhone frustraties

Sinds de release van de 3G iPhone worden we doodgegooid met nieuws mbt deze “vernieuwde” iPhone, overal waar je kijkt zie je wel een 3G berichtje, zelfs in de landelijke kranten kunnen we tegenwordig iPhone nieuws halen, je zou bijna zeggen dat iFoneguide en iPhoneclub overbodig worden.

Maar elke keer als ik dit soort nieuwtjes lees bekruipt mij een steeds naarder gevoel, ben ik gewoon iPhone-moe of leeft Apple echt niet op naar haar verwachtingen? de 3G zou een vernieuwend apparaat zijn maar laten we het eens kritisch onder de loep nemen, wat is er allemaal precies nieuw aan de 3G.

Het uiterlijk:
Ja het eerste wat ons opvalt aan de 3G is natuurlijk het uiterlijk, in mijn optiek een grote stap achteruit, wat dachten ze daar in Cupertino bij het design team? “laten we hem maar van plastiek maken, dan drukken we de kostten een beetje”? Ben ik dan echt de enige die deze kunststof (ja want plastic bestaat niet, is gewoon een verzamelnaam voor kunststoffen heb ik op school geleerd) behuizing oerlelijk en zeker niet Apple-waardig vind? ik dacht dat Apple voor design stond maar bij de 3G is dat Imho ver te zoeken.

De Inhoud:
Jawel, met de 3G is (zoals de naam al doet vermoeden) ook de iPhone toegetreden tot het 3G netwerk, maar is dat nou echt zo bijzonder en het urenlang in de rij in Rotjeknor staan te wachtten op de release waard?
Tuurlijk is 3G erg handig maar wat mij eigenlijk meer verbaasd is waarom de eerste generatie dit niet ondersteund, 3G is nou niet echt wat je noemt een super nieuwe ontwikkeling en wordt al tijdenlang door andere mobiele telefoons ondersteund. Zo ook de Appstore, sorry hoor beste Steve maar op mijn 5 jaar oude Nokia kon ik ook mobiel programma’s installeren dus om nou te spreken van een prestatie.. nee! het enige wat ik zie is dat er nu met veel poeha gesproken wordt over apps die ik al een half jaar geleden via Installer.app op mijn eerste generatie iPhone had draaien.

En dat brengt me natuurlijk bij de echte “bare necessities” waar is mijn Flash ondersteuning meneer Jobs? en waarom kan ik GVD nog steeds niet Copy/Pasten, dit heeft geen prioriteit lees ik online? en waarom dan wel niet? is het soms niet handig om een telefoonnummer van een website/e-mail naar je adresboek te plakken? moet ik nooit adressen door mailen en zou het echt niet handig zijn om die dan gewoon uit mijn adresboek te kunnen kopieren? is dat echt zo moeilijk voor onze Apple developers of zijn ze gewoon wederom te druk bezig met “nieuwe” firmware ontwikkelen waarin het enige echt vernieuwende het feit dat ik weer op een nieuwe unlock moet wachtten is?

Wat ik eigenlijk niet snap is hoe Apple met een halfbakken telefoon weg kan komen, en sterker nog, hier een hype omheen kan creëren… Elk ander bedrijf zou al lang uitgejouwd zijn als de telefoon om de haverklap uitvalt (ja moet je even rebooten, mijn Nokia moest NOOIT rebooten!!!) of zelfs weer volledig gerestored moet worden. Wat maakt mij het uit dat dit zooo makkelijk met iTunes te doen is, een telefoon hoort gewoon te werken en niet om de haverklap restored te worden! geluid werkt niet naar behoren, ontvangst is slecht, het enige dat ik eigenlijk eht heel erg goed vind aan de iPhone is het touchscreen, wat is die multitouch een fantastische vinding (maar ook pas echt leuk als je het gebruikt met de vele multitouch apps die te verkrijgen zijn via Installer). Oh en natuurlijk de mogelijkheid om zelf een beetje te hacken en te tweaken, maarja nu de iPhone legal in Nederland is isook dat een stuk minder aantrekkelijk.. call me crazy maar ik heb veel liever een gehackede iPhone dan een officiële… de spanning die het unlocken met zich meebrengt (en ik denk dan vooral aan de eerste anySim) is ongeëvenaard.

Ja maar roepen we dan, hij is nu wel legaal in Nederland verkrijgbaar.. Ja inderdaad, we kunnen nu een abonnement bij T-mobile afsluiten en ons helemaal scheel betalen voor een product wat maar half werkt, T-mobile heeft niet eens landelijke dekking en laat staan een toereikend 3G netwerk dus echt lekker werkt dit ook al niet, en what’s up met T-mobile hadden die gasten echt niet door wat een hype er om de iPhone kleeft? hebben ze nooit op marktplaats gekeken? was het echt nodig dat het hele activatie netwerk crashte en dat mensen zonder iPhone naar huis gestuurd werden?
En wat is nou het voordeel van deze legale foon? Tuurlijk je kan updaten maar dat konden we al, ok maximaal een paar weken wachtten na de FW release maar dan heb je ook wat (customized firmware, toegang tot 3rd party apps etc). oh en we hebben nu native Nederlandse ondersteuning… alsof we dat nog niet hadden?

Mijn conclusie derhalve is dus het enige voordeel dat wij Nederlanders met de nieuwe iPhone 3G hebben is:
Garantie!
En helaas zullen we die maar al te vaak nodig hebben 🙁

 

Sorry voor de rant beste iFoneguiders maar ome Sjowol moest ff wat frustratie kwijt… en dan heb ik het nog nieteens over de appstore, de GPRS functionaliteit etc. gehad…. naja dat komt in een volgende rant nog wel 😛

2 Reacties op “De 3G en Sjowol’s iPhone frustraties”

 1. Fresh schreef:

  Hoi Mario, het is spannender om na te gaan waar we de goedkoopste (gelockte) 3G vandaan kunnen halen. Dan de meest geschikte unlock methode (een chip uit China??).

  BeantwoordenBeantwoorden
 2. iMario schreef:

  ben het helemaal met je eens man 😉
  ik ben natuurlijk ook meer van de customizing, hacking, unlocking en shit.
  alemaal veel leuker en spannender!
  Ik blijf daarom ook gewoon de eerst komende tijd bij mijn mooie eerste generatie iPhone

  Greetz, iMario

  BeantwoordenBeantwoorden

Plaats een Reactie