iPhone 3Gs: jailbreak firmware 3.1.3 met deze gratis handleiding van iFoneguide.

UPDATE: “Self-hosting” van het SHSH bestand toegevoegd (23 maart 2010).
Heb jij je iPhone 3Gs ook klakkeloos geüpdatet naar firmware 3.1.3? Nou, wij ook. Jailbreaks met bestaande tools haalden niets meer uit en een downgrade poging naar 3.1.2 faalden altijd met de melding “This device isn’t eligible for the requested build” en ook met custom firmware kregen we steeds foutmeldingen. Maar we hebben toch weer een jailbreak op onze test iPhone 3Gs en we hebben de iPhone zelfs weer kunnen downgraden naar iPhone OS 3.1.2 mét jailbreak. Hoe? Dat lees je in deze handleiding van iFoneguide.

Als je je iPhone al op 3.1.2 had gejailbreakt, dan had je maar op “make my life easier” moeten klikken in Cydia is een in forums veel gehoord antwoord op een ondoordachte upgrade naar 3.1.3. Maar wat is er nu eigenlijk aan de hand?
Apple checkt de zogenaamde ECID code van jouw iPhone op hun server. Apple checkt die code online als je wilt downgraden en staat een downgrade vervolgens gewoon niet toe. Het mooie is dat die ECID code gewoon te achterhalen is. Als je die code éénmaal te pakken hebt kun je iTunes gemakkelijk om de tuin leiden en een restore uitvoeren naar elke gewenste firmwareversie (in de 3.x serie). Je hebt wel wat kennis van de het bestandssyteem van Mac of Windows nodig, met name van DOS en het Command-scherm in Windows of het gebruik van Terminal.app op de Mac.

Eindelijk! We hebben een goede manier gevonden om onze iPhone 3Gs te jailbreaken en dus Cydia weer op onze iPhone te krijgen, ondanks onze ondoordachte upgrade naar 3.1.3 met iTunes. iFoneguide deelt deze kennis graag met jou. Deze handleiding is overigens voor zowel Mac als Windows geschikt.
Eén ding is wel zeker, deze handleiding is geen unlock, alleen een jailbreak.
Je moet ook stalen zenuwen bezitten, want voor beginners is deze handleiding ongeschikt!
We gaan van start!

De ECID code van je iPhone 3Gs achterhalen.

 1. De algemene stappen in deze handleiding hebben een neutrale tekstkleur.
  Specifieke stappen voor Windows worden in het blauw weergegeven en de stappen voor de Mac in rood.
 2. Okay, je hebt dus een iPhone met 3.1.3 die je wilt jailbreaken.
  Mac: Ga verder met stap 3.

  Windows: Download het programma ECID Grabber. Pak het zipbestand uit in een map die je later gemakkelijk terugvindt. Ga verder met stap 3.

 3. Sluit je iPhone op je computer aan en zet hem in “Recovery Mode”. Dat doe je door de aan-/uitknop en de homeknop tegelijkertijd in te drukken, totdat je een stekkertje en een iTunes teken op je iPhone ziet. Negeer eventuele meldingen van iTunes. Doe er niets mee!
 4. Mac: Start nu Profiler.app op, dit programma vind je in de Finder onder “Programma’s”. Je kunt ook links bovenaan het scherm op het Apple logo klikken en naar “Over deze Mac” gaan. Vervolgens klik je op “Meer info…”. Klik in Profiler (NL: Systeemprofiel) in de linker kolom op “USB” en vervolgens in de rechter kolom op “Apple Mobile Device (Recovery Mode). Ga verder met stap 5.

  Windows
  : Start het programma ECID grabber op dat je eerder hebt gedownload door op ECID Grabber.exe te dubbelklikken. Ga verder met stap 5.
 5. Mac: In het onderste scherm zie nu o.a. “Serienummer” staan. Schrijf het nummer achter “ECID” op, of kopieer het. Plak dat 16-cijferige nummer in een tekstbestand met de teksteditor.app en sla het op (bij voorkeur op het bureaublad).Windows: Druk in ECID Grabber op de knop “Get ECID”. Schrijf de ECID die vervolgens wordt weergegeven op, of kopieer de 16-cijferige code naar een tekstbestand (met Kladblok). Sla het tekstbestand bij voorkeur op op je bureaublad. Sluit nu ECID Grabber af.
 6. Haal je iPhone uit recovery mode door de aan-/uitknop en de homeknop tegelijkertijd in te drukken, totdat het scherm van de iPhone zwart wordt en laat de knoppen weer los. Je iPhone start dan weer in gewone modus op. Wellicht heeft de iPhone dat inmiddels vanzelf gedaan, dan sla je deze stap (6) over.
 7. De belangrijke ECID code heb je  nu achterhaald. Bewaar hem goed! Adem even uit en ga dan verder met het volgende hoofdstuk.

Je ECID alsnog uploaden naar Saurik’s Cydia server.

 1. Download zowel voor Mac als Windows het zipbestand Firmware Umbrella. Unzip het bestand en plaats de map “umbrella” – die zich in het zipbestand bevindt -op je bureaublad.
 2. Ga naar je bureaublad en open de map “umbrella“. Dubbelklik op het bestand umbrella.jar. Als je een foutmelding krijgt dan moet je eerst Java op je computer installeren en deze stap opnieuw uitvoeren. Je kunt Java gratis downloaden bij Oracle.
 3. Vul in het veld ECID de 16-cijferige ECID code in de je eerder had achterhaald (plak). Bij “Device Version” selecteer je de firmwareversie waarop je iPhone voor het laatst gejailbreaked was, bijvoorbeeld  “iPhone 3Gs – 3.1.2”. Bij “SHSH Repository” kies je “Saurik – Cydia”. Druk op de knop “Submit” en wacht totdat het statusveld onderin “Umbrella” de melding “SHSH Saved!….” krijgt. Als je een foutmelding krijgt, probeer dan een andere setting voor “Device Version”. Mogelijk MOET je iPhone 3Gs al eerder gejailbreaked geweest zijn, de onze was dat op firmware 3.1.2.
 4. Ga op je bureaublad naar de map “umbrella”. Als het goed is staat daar nu een bestand met de extensie .shsh
  Maak van dat bestand een copie op een veilig plaats en bewaar het goed. Laat het originele SHSH bestand in de map “umbrella” staan!

iTunes om de tuin leiden met jouw SHSH bestand!

Je SHSH bestand staat nu op de server van Saurik. iFoneguide gaat in deze handleiding allereerst uit van hosting van het SHSH-bestand op de server van Saurik.
Je kunt het SHSH bestand ook op je eigen computer “hosten” en iTunes daarnaar verwijzen, dat kan handig zijn als de signing van je ECID code bij Saurik lang op zich laat wachten. Voor de “zelf-hosting” optie scroll je verder naar het optionele hoofdstuk “Verwijzing naar het SHSH bestand op je eigen computer”. Lees gauw verder!

Verwijzing naar het SHSH bestand bij Saurik.

 1. Mac: Open de Terminal.app via Finder (onder programma’s->hulpprogramma’s).
  Typ in de Terminal “sudo nano /etc/hosts” (zonder aanhalingstekens). Geef vervolgens je wachtwoord in.
  Voeg aan het einde van het hosts bestand de regel “74.208.10.249 gs.apple.com” toe (zonder aanhalingstekens!).
  Sla het hosts bestand op en sluit de Terminal. Ga verder met stap 2.

  Windows: Open de Windows Verkenner en ga onder “Computer” naar schijf C:.
  Ga vervolgens naar de map Windows/System32/drivers/etc/.
  Dubbelklik in die map op het bestand “hosts” en open het met het programma “Kladblok”.
  Voeg aan het einde van het hosts bestand de regel “74.208.10.249 gs.apple.com” toe (zonder aanhalingstekens!).
  Sla het hosts bestand op. Ga verder met stap 2.

 2. Controleer of iTunes naar de server van Saurik verwijst.
  Mac: Open Terminal.app en voer het volgende commando in (weer zonder aanhalingstekens).
  “ping gs.apple.com”
  Als je het antwoord “64 bytes from 74.208.10.249….” krijgt, dan is het goed.
  Ga verder met het hoofdstuk “Jailbreak je iPhone 3Gs”.

  Windows: Druk op de Windows startknop. In het veld “programma’s en bestanden zoeken” vul je “cmd” in (zonder aanhalingstekens) en je drukt op enter.
  Voer het volgende commando in (weer zonder aanhalingstekens).
  “ping gs.apple.com”
  Als je het antwoord “Antwoord van 74.208.10.249: bytes…” krijgt, dan is het goed.
  Ga verder met het hoofdstuk “Jailbreak je iPhone 3Gs”.

Optioneel: Verwijzing naar het SHSH bestand op je eigen computer.

Gebruik de “self-hosting” methode van het SHSH bestand alleen als de verwijzing naar Saurik’s server niet werkt. Probeer eerst het volgende hoofddstuk “Jailbreak je iPhone 3Gs” alvorens iTunes naar je eigen computer te verwijzen. Als je nog steeds de foutmelding “This device isn’t eligible for the requested build” krijgt, probeer dan pas deze alternatieve “self-hosting” mogelijkheid en voer daarna “Jailbreak je iPhone 3Gs” opnieuw uit.
Deze “self-hosting” methode is overigens geen garantie dat een downgrade nu wél gaat werken, maar hij biedt je wel een nieuwe kans.

 1. We gaan ervan uit dat de map “umbrella” op je desktop (bureaublad) staat. Open de map “umbrella” en hernoem je *.shsh bestand naar een gemakkelijk herkenbare naam, bijvoorbeeld “iphone3gs312.shsh” (zonder aanhalingstekens).
 2. Windows: Druk op de Windows startknop. In het veld “programma’s en bestanden zoeken” vul je “cmd” in (zonder aanhalingstekens) en je drukt op enter.
  Voer de volgende commando’s in (steeds zonder aanhalingstekens).
  “cd Desktop/umbrella”
  Daarna het volgende commando:
  “tinytss.exe -f iphone3gs312.shsh” (bij 64 bits Java is het commando “tinytss64.exe -f iphone3gs312.shsh”).
  Laat het command-scherm open en ga verder met de volgende stap.

  Mac: Open Terminal.app.
  Geef de volgende commando’s in (steeds zonder aanhalingstekens).
  “cd Desktop/umbrella”
  Daarna het volgende commando:
  “sudo java -jar tinytss.jar -f iphone3gs312.shsh”.
  Sluit Terminal niet af en ga verder met de volgende stap.

 3. Mac: Open de Terminal.app via Finder (onder programma’s->hulpprogramma’s).
  Typ in de Terminal “sudo nano /etc/hosts” (zonder aanhalingstekens). Geef vervolgens je wachtwoord in.
  Verwijder de regel “74.208.10.249 gs.apple.com” uit het hosts bestand.
  Voeg aan het einde van het hosts bestand de regel “127.0.0.1 gs.apple.com” toe (zonder aanhalingstekens!).
  Sla het hosts bestand op en sluit de Terminal. Ga verder met stap 4.

  Windows: Open de Windows Verkenner en ga onder “Computer” naar schijf C:.
  Ga vervolgens naar de map Windows/System32/drivers/etc/.
  Dubbelklik in die map op het bestand “hosts” en open het met het programma “Kladblok”.
  Verwijder de regel “74.208.10.249 gs.apple.com” uit het hosts bestand.
  Voeg aan het einde van het hosts bestand de regel “127.0.0.1 gs.apple.com” toe (zonder aanhalingstekens!).
  Sla het hosts bestand op. Ga verder met stap 4.

 4. Controleer of iTunes naar jouw computer verwijst.
  Mac: Open Terminal.app en voer het volgende commando in (weer zonder aanhalingstekens).
  “ping gs.apple.com”
  Als je het antwoord “64 bytes from 127.0.0.1….” krijgt, dan is het goed.
  Ga verder met het hoofdstuk “Jailbreak je iPhone 3Gs”.

  Windows: Druk op de Windows startknop. In het veld “programma’s en bestanden zoeken” vul je “cmd” in (zonder aanhalingstekens) en je drukt op enter.
  Voer het volgende commando in (weer zonder aanhalingstekens).
  “ping gs.apple.com”
  Als je het antwoord “Antwoord van 127.0.0.1: bytes…” krijgt, dan is het goed.
  Ga verder met het hoofdstuk “Jailbreak je iPhone 3Gs”.

Jailbreak je iPhone 3Gs.


 1. Downgrade je iPhone 3Gs eerst naar de officiële 3.1.2 firmware van Apple, die vind je hier.
  Mac
  : alt+herstellen in iTunes en de 3.1.2 firmware selecteren.

  Windows: shift+herstellen in iTunes en de 3.1.2 firmware selecteren.

 2. Na de downgrade naar 3.1.2 krijg je foutmelding 1015 in iTunes, die kun je negeren.
  Belangrijk! Herstel vervolgens nogmaals met de officiële firmware 3.1.2! Je krijgt weer fout 1015 in iTunes. Negeer de fout en ga verder met de volgende stap.
 3. Haal je iPhone uit Recovery Mode en vergeet hem niet te activeren als je officieel met T-Mobile NL belt of een af-fabriek simlockvrije iPhone hebt. Tip: Download het “Kick out of recovery” firmware bestand voor 3.1.2 hier.
  Jailbreak je iPhone 3Gs vervolgens met deze handleiding.
  Je kunt op 3.1.2 blijven, of ga voor 3.1.3 naar stap 4.
 4. Wil je toch graag firmware 3.1.3, maar wel mét jailbreak? Maak dan je eigen custom 3.1.3 firmware aan met Mac: Pwnagetool, of Windows: Sn0wbreeze.
  Als je een af fabriek vrije iPhone 3Gs hebt, of een Nederlandse iPhone 3Gs met T-Mobile, laat dan het vinkje “activate iPhone” uit tijdens het aanmaken van je custom 3.1.3 firmware.
  Zet je iPhone in DFU modus en laad je custom 3.1.3 firmware op de iPhone.
  Er zijn overigens ook kant-en-klare custom 3.1.3 firmwares te vinden, Google is daarbij je vriend.

iFoneguide: Om toekomstige moeilijkheden te voorkomen haal je de regel “74.208.10.249 gs.apple.com”, of  127.0.0.1 gs.apple.com” liefst weer weg uit je hosts bestand als je de handleiding hebt afgerond.

74.208.10.249 gs.apple.com

400 Reacties op “iPhone 3Gs: jailbreak firmware 3.1.3 met deze gratis handleiding van iFoneguide.”

 1. clarence schreef:

  @Hikmet Demirci

  man man man nogmaals bedankt. waarom iedereen zo moeilijk doen overal op het net met hun eindeloze lange teksten en downgraden. kom jij met een top progje aan 🙂 echt echt top. en het wist helemaal geen data op je iphone alles blijft behouden. mocht het wel alles gewist hebben had ik een backup met ibackupbot. maar die hoefde ik niet te gebruiken. heb gelijk de duurste navi op mijn iphone gezet. gelijk gedownload via nieuwsgroepen en kon hem zonder problemen via itunes erop zetten. ik raad het iedereen aan die wil jailbreaken. ik was iphone helemaal zat aan het worden met hun trieste regels. ty again! peace

  BeantwoordenBeantwoorden
 2. clarence schreef:

  @Hikmet Demirci

  haha geweldig dit progje. ik maar zoeken en zoeken op het net. en vond jou reactie 🙂 geen lang gelees. Top man bedankt ty very much. zeer simpel progje.

  BeantwoordenBeantwoorden
 3. tommyboy schreef:

  voor alle beginners,
  ik heb afgelopen maanden uren forums gelezen hoe de nieuwe jailbreak uit te voeren. Dit lukte me tot nu toe nooit. Maar met deze handleiding kwam ik tot een succes. Ook via de bovenvermelde spirit werkt het super goed! Inpluggen en op jailbreak klikken, een minuut later is het gefixed! Dankuwel mensen

  BeantwoordenBeantwoorden
 4. Erik schreef:

  Nou,

  Het heeft ff geduurd maar ik heb mijn Iphone 3.0 die al gejailbreaked en unlocked was naar 3.1.3 geupgraded. Dit dmv de orginele firmware van Apple. Toen via http://www.spiritjb.com het programma spirit gedownload en toen binnen 10 seconden mijn Iphone gejailbreaked!!!!!

  Echt een aanrader!!!!

  BeantwoordenBeantwoorden
 5. Hikmet Demirci schreef:

  Beste mensen,

  gisteren ontdekt dat er een jailbreak mogelijk is op 3.1.3. Ga naar de site spiritjb.com download voor jou geldige (Windows of mac) sluit je iPhone aan hoeft zoals je het aansluit om te synchroniseren vervolgens start je de programma die je net hebt gedownload en drukt op de knop jailbraek en in welliswaar 10 seconden is je iPhone weer gejailbraekt.

  LET OP: je hebt hier geen shsh bestand of een backop te hebben gewoon pluggen in je pc knopje drukken en het is gebreakt success gegarandeerd.

  groet hikmet

  BeantwoordenBeantwoorden
 6. Bjorn schreef:

  @Anelka,
  Klopt met Spirit kan het nu wel, maar, die was nog niet uit ten teide van mijn post 🙂

  BeantwoordenBeantwoorden
 7. Franky schreef:

  @erik, yup, ik denk dat je dat gewoon kan doen. heb je “make my life etc” gedaan, dan staan je gegevens op de server die je nodig hebt.

  BeantwoordenBeantwoorden
 8. anelka schreef:

  @ bjorn ( 29 april )

  het kan wel heb et net gedaan…alleeen ik weet niet of ik hier andere sites mag posten .. spirit mot je gebruiken binnen 1 minuut alles geregeld 🙂

  BeantwoordenBeantwoorden
 9. Erik schreef:

  @Franky:

  Hallo Franky,

  Bedankt voor je reactie. Ik heb een Iphone 3.0 jailbreaked en lockvrij. I
  k zit dus niet al op 3.1.2

  Kan ik via Itunes naar 3.1.3 upgraden en dan deze handleiding gebruiken om naar 3.1.2 te downgraden? Dat was meer mijn vraag

  Thanks!!!!

  BeantwoordenBeantwoorden
 10. Bjorn schreef:

  Hallo,

  Bedankt voor deze geweldige handleiding.
  Ik kan bevestigen dat een downgrade niet lukt, wanneer je in firmware 3.1.2. in Cydia niet op het “make my life easier” hebt geklikt.

  Dus, een Iphone die “out-of-the-box” 3.1.3 heeft, kun je niet downgraden voor een jailbreak.

  BeantwoordenBeantwoorden

Plaats een Reactie