Laat je iPhone 3G of 3Gs voorgoed simlockvrij maken door T-Mobile.

Oud nieuws wordt weer actueel nu Apple het leven van veel iPhone-liefhebbers zuur maakt na de komst van firmware 3.1.3.  iFoneguide vindt het eigenlijk een schande dat Apple erg veel iPhones in één klap onbruikbaar maakt met OS 3.1.3. Je hebt immers hoe dan ook voor je iPhone betaald, ook als je niet met een officiële iPhone telecomprovider belt. Foei Apple! Wat slecht voor je imago! Er is een mogelijkheid om je iPhone 3G of 3Gs voorgoed simlockvrij te laten maken, mits je iPhone door T-Mobile Nederland werd geleverd. Wil je voorgoed van het unlockgezeur af zijn? Kijk dan wat je kansen zijn bij T-Mobile.


Zelfs mensen met af-fabriek simlockvrije iPhone, of een “officiële” iPhone van T-Mobile, staan te knikkeknieën als Apple weer eens een firmwareupdate uitbrengt voor het populaire apparaat. Kan ik zomaar updaten? Kan ik na de update nog wel bellen met mijn iPhone? Dat zijn veelgestelde vragen.
Tsja, zover is het al; niemand vertrouwd meer een firmware update van Apple. Dat lijkt ons niet echt lekker voor het imago van Apple, maar dit is helaas wel de realiteit.

Eén ding is zeker; als je iPhone af-fabriek simlockvrij is, dan blijft hij dat ook als je een nieuwere firmwareversie met iTunes installeert. Heb je een iPhone 3G of iPhone 3Gs die door T-Mobile NL werd geleverd? Laat hem dan voorgoed simlockvrij maken door T-Mobile NL. Je iPhone krijgt dan dezelfde mogelijkheden als een exemplaar dat af-fabriek simlockvrij werd geleverd. Je bent dan voorgoed van het gezeur met softwarematige unlocks af en je kunt je iPhone in de toekomst zonder problemen updaten met iTunes. Bovendien blijft een jailbreak (wanneer beschikbaar) mogelijk om van gratis apps uit Cydia gebruik te maken.

Eén jaar na aankoop van je iPhone 3G of 3Gs maakt T-Mobile hem gratis en voorgoed simlockvrij, maar alleen op jouw verzoek. Ook als je jouw iPhone op Marktplaats hebt gekocht, of op een andere manier van iemand hebt overgenomen heb je wettelijk recht op blijvende verwijdering van de simlock op je iPhone. Lees verder verder in dit artikel hoe je te werk kunt gaan.
Is jouw T-Mobile iPhone nog geen jaar oud? Ook dan kun je hem simlockvrij laten maken, zij het tegen een vergoeding. In onderstaande tabel zie je wat een unlock van een T-Mobile iPhone 3G of iPhone 3Gs kost.

 • 0 tot 3 maanden oud: € 120,-
 • 3 tot 6 maanden oud: € 90,-
 • 6 tot 9 maanden oud: € 70,-
 • 9 tot 12 maanden oud: € 50,-
 • vanaf 12 maanden oud: gratis

Wat moet je doen?
Houd in ieder geval je IMEI code bij de hand, want daar zal de T-Mobile klantenservice naar vragen. De IMEI is de unieke code van je telefoon en staat op de doos van de iPhone, maar je kunt de IMEI ook achterhalen via het menu “instellingen->algemeen->info->IMEI” op je iPhone. De IMEI code wordt ook weergegeven als je naar *#06# belt.


Bel je met je originele iPhone abonnement, dan neem je contact op met de T-Mobile klantenservice op nummer 1200. Jouw telefoonnummer is in de administratie van T-Mobile gekoppeld aan de unieke IMEI code van de iPhone en T-Mobile zal dus niet moeilijk doen. Ook al loopt je abonnement nog even door, het is toch handig om een volledig simlockvrije iPhone te hebben – zeker als deze meer dan 12 maanden oud is. Je kunt er dan bijvoorbeeld tijdens je vakantie een prepaidkaart in gebruiken. Als je je iPhone wilt verkopen is deze met een permanente unlock bovendien veel meer waard. Als je betaalt voor de unlock van een iPhone die jonger is dan 12 maanden, dan staat het bedrag op je eerstvolgende rekening.

Help! Ik bel niet met T-Mobile!
Heb je wel een iPhone die door T-Mobile NL is geleverd, maar bel je met een andere provider? Schaf dan – om problemen met de klantenservice te voorkomen – een T-Mobile prepaidkaart aan, of leen een T-Mobile simkaart van een bekende. Alle T-Mobile simkaarten werken namelijk in een iPhone 3G of 3Gs van T-Mobile. Vervolgens bel je de klantenservice op nummer 1200. Als je niet zeker weet of je een T-Mobile NL iPhone in bezit hebt, dan kun je dat testen met een willekeurige en geldige T-Mobile simkaart. Zorg bij deze test wel dat je een eventuele softwarematige unlock (tijdelijk) van je iPhone verwijdert, anders is de test niet geldig. Mocht blijken dat je niet kunt bellen met een simkaart van T-Mobile, dan kom jouw iPhone uit het buitenland. In dat geval heeft het geen zin om met de T-Mobile klantenservice te bellen, die kan namelijk geen buitenlandse iPhones simlockvrij maken.

Overtuig de medewerker van de T-Mobile klantenservice.
Bel met je (tijdelijke) T-Mobile 06-nummer naar de klantenservice via nummer 1200 en vraag een simunlock aan. Laat je niet overdonderen door de klantenservice als die erover zeurt dat jouw 06-nummer niet bij de iPhone hoort. Zeg gewoon dat je telefoon van een familielid hebt gekregen, die een nieuwe telefoon heeft aangeschaft (of iets dergelijks). Als ze vragen naar de aanschafdatum die op de kassabon staat, zeg dan dat je de kassabon niet hebt en noem gewoon een maand waarin de iPhone vermoedelijk bij T-Mobile werd aangeschaft. Wees daarbij wel realistisch, want de iPhone 3G is verkocht vanaf juli 2008 en de iPhone 3Gs vanaf juni/juli 2009. Na het doorgeven van de IMEI code kan T-Mobile toch wel zien wanneer de iPhone werd verkocht. Er kan nu niet echt veel meer mis gaan.
Houd er wel rekening mee dat de kosten voor een unlock op de rekening van het T-Mobile nummer komen te staan waarmee je belde, regel dat dus goed met degene waarvan je de T-Mobile simkaart leende. Kosten worden alleen berekend als je iPhone nog geen jaar oud is. In het geval van een T-Mobile prepaidkaart zal de klantenservice jou verzoeken om je beltegoed op te waarderen met het verschuldigde bedrag.

Hoe gaat de officiële unlock in zijn werk?
Okay, T-Mobile gaat de unlock regelen. De medewerker van de T-Mobile klantenservice zal je gedetailleerde aanwijzingen geven. Het komt erop neer dat je je iPhone wel even moet herstellen met iTunes naar een ongeactiveerde staat. Daarna laat je de iPhone met jouw eigen simkaart (van een willekeurige provider) aan de computer aangesloten. Geef wel de pincode van de simkaart in als de iPhone daarom vraagt.
Omdat T-Mobile jouw IMEI code in het systeem van Apple heeft toegevoegd als “simlockvrij” zal na enige tijd het bericht in iTunes verschijnen dat je iPhone is “unlocked” is.

Deze unlock is permanent en werkt voorgoed! Je kunt toekomstige firmware van Apple gewoon installeren zonder de unlock te verliezen. Je kunt bovendien je iPhone gewoon jailbreaken (als er een jailbreakmogelijkheid is).
We hebben deze methode overigens zelf succesvol toegepast met een iPhone 3G van T-Mobile, die we via Marktplaats aanschaften.

Succes!

50 Reacties op “Laat je iPhone 3G of 3Gs voorgoed simlockvrij maken door T-Mobile.”

 1. WM schreef:

  @Fresh:

  Hehe!! Nu nog even wachten op de Iphone 4 =D

  BeantwoordenBeantwoorden
 2. Fresh schreef:

  @lander: Als je jouw NL vrienden naar de T-Mobile NL klantenservice laat bellen, dan kost een blijvende unlock helemaal niets.
  In Nederland is het namelijk wettelijk zo, dat een GSM na 1 jaar gratis simlockvrij gemaakt moet kunnen worden.

  T-Mobile NL accepteert zo’n gratis unlockaanvraag bij de iPhone (vreemdgenoeg) alleen van de eerste eigenaar. Tweedehands eigenaren betalen inderdaad 120 euro. Terecht of onterecht, T-Mobile gebruikt hiermee succesvol de mazen van Nederlandse wet. Dus nogmaals, wees wijs en laat je NL vrienden de unlock van je iPhone aanvragen bij T-Mobile NL, dan is hij kosteloos.

  Zorg wel dat je je Nederlandse vrienden de benodigde informatie verschaft, zoals het unieke IMEI-nummer en serienummer van de iPhone 3G. Die gegevens vind je op je iPhone onder ‘Instellingen->Algemeen->Info’.

  BeantwoordenBeantwoorden
 3. lander schreef:

  @WM: en als ik dat door die mensen laat doen? das dan gratis toch als hij ouder is dan 12maanden?

  BeantwoordenBeantwoorden
 4. WM schreef:

  @lander:

  Jawel, €120,- kost dat. Alleen het moet wel een T-Mobile prepaid kaartje zijn. Waar dus €120 op staat aan beltegoed. Dan kan je de klantenservice bellen en die halen dan het geld er af.

  BeantwoordenBeantwoorden
 5. lander schreef:

  @WM: maar dat kan ik niet vanuit belgie doen met een t-mobile prepaid kaart?

  BeantwoordenBeantwoorden
 6. WM schreef:

  @lander:

  Nee, je kan gewoon de naam van je vriend + geboortedatum & adres vragen.. (Dat is alles denk ik?) en dan unlocked de ***** klantenservice ‘m voor je.

  BeantwoordenBeantwoorden
 7. lander schreef:

  hallo,
  ik heb een iphone 3g ook van tmobile nl gekocht van vrienden die hebben hem al een jaar, maar moet ik terug naar die mensen gaan voor die unlock te maken? ik ben namelijk een belg, dus zou ik zeker terug moeten naar men nederlandse vrienden voor die unlock te maken?

  BeantwoordenBeantwoorden
 8. Pieteketiet schreef:

  Geweldig werkt perfect!!!!
  binnen half uurtje was het voor elkaar
  zorg wel dat de persoon van de tmobile simkaart aanwezig is als je het zelf wilt doen.

  THNKS voor deze tip

  BeantwoordenBeantwoorden
 9. Joop schreef:

  Hallo Caroline,

  Het ‘unlocken’ (het mogelijk maken met andere SIM-kaarten bv van KPN te bellen) van je Iphone is niet nodig omdat je met jouw Tmobile kaart toch al kunt kunt bellen.

  BeantwoordenBeantwoorden
 10. caroline schreef:

  @Sjaak:
  Hallo,

  Graag zou ik van je willen weten of dat moeilijk is om via TMobile je telefoon te laten unlocken. Ik ben wat dat betreft niet zo handig. Straks gaat het fout. Ik heb een Iphone 3Gs, kan het dan ook? Ik heb een extra prepaidkaart van TMobile en mijn zoon heeft een Sim Only abonnement van TMobile.

  Ik hoor graag z.s.m. van je.

  Gr.
  Caroline

  BeantwoordenBeantwoorden
 11. Sjaak schreef:

  @Kers: Heb net ook mijn Iphone laten unlocken. Dit ging echter per ongeluk bij T-Mobile omdat ze vergaten de 120euro in rekening te brengen. (Heb met prepaid gebeld waar niks op staat dus dit valt er ook niet af te halen.) Vraag me nu ook heel erg af of ze achteraf de Iphone weer kunnen locken. Laten we hopen van niet!

  BeantwoordenBeantwoorden
 12. Kers schreef:

  Ook ik heb eeb iphone 3 g gekocht via markplaats. Hij was van okt 2009 . Tmobile gebeld met prepaidkaart . Zij hebben de iphone unlocked. Aan itunes hangen en zie daar de mededeling dat hij unlocked was. Toch blijft bij mij eenrare nasmaak hangen. Indien het mogelijk is door Tmobile om de iphone te unlocken op afstand kunnen zij dan bv bij betalingsachterstand op de telefoonrekening de iphone weer locken op afstand. Wil daar toch eens driftyig over nadenken.

  BeantwoordenBeantwoorden
 13. Joop schreef:

  Het zijn gewoon oplichters. Het abonnement én het toestel zijn geheel betaald door de 1e eigenaar. Tegen mij vertelden ze ook dat ik alleen kon unlocken (mijn toestel is van 2008 en zou dus gratis moeten zijn) voor € 120 omdat ik niet de originele contracthouder was. Volgens de medewerker kan het gratis mits de 1e eigenaar het unlocken doet. Blijkt in jou geval dus niet waar te zijn. Ze hebben bij T-Mobile leuke regeltjes bedacht om onder deze wettelijke verplichting (gratis unlock uitvoeren na 1 jaar) uit te komen. Misschien moet eens iemand de NMA tippen?

  BeantwoordenBeantwoorden
 14. Francis schreef:

  Ik heb gisteren mijn Iphone op een legale manier simlockvrij gemaakt.
  Mijn Iphone had ik 2e hands gekocht. Toen ik T-mobile belde met de vraag of zij mijn telefoon konden unlocken werd mij verteld dat dit wel mogelijk was, maar dat hier kosten aan zijn verbonden. Er zou een brief, waarin stond hoe dit te doen, gestuurd worden naar de oude eigenaar. Gelukkig wist ik deze gegevens nog. Zij hebben mij gebeld toen de brief binnen was. T-mobile was er van op de hoogte dat ik niet de originele eigenaar was.

  Dus hoopgevend voor andere die op deze wijze zijn/ haar Iphone willen unlocken!!!

  In de brief stond echter niet wat de kosten hiervan zijn. En ik ben vergeten te vragen wat deze kosten zijn. De Iphone zou 5 augustus 1 jaar oud zijn. Dus omgerekend val ik in de tabel van 6 tot 9 maanden; dus 70 euro. Maar nu lees ik hier dat er 120 euro voor gerekend wordt aangezien ik niet de eerste eigenaar ben. Mijn vraag is dan ook:
  – Wat zijn de kosten die ik moet betalen voor het unlocken? (ben 2e eigenaar, heb geen T-mobile abonnement)
  – En hoe worden deze kosten verhaald?

  Mogelijk weet iemand hier het antwoord op.

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenBeantwoorden
 15. Joop schreef:

  @strat: Inderdad kun je met geen mogelijkheid het ding simlockvrij gemaakt krijgen als je niet de eerste eigenaar van het (bij T-Mobile gekochte) toestel bent.

  BeantwoordenBeantwoorden

Plaats een Reactie