iPad – De Mac Tablet computer van Apple komt!

Vandaag is het zover, Apple kondigt zijn tablet computer – de iPad – aan. De tablet computer wordt dé gadget van 2010, tenminste zo lijkt het. De iPad is een prachtig apparaat, maar de vraag is: wat kan hij méér dan een iPhone of iPod Touch? De iPad heeft een prachtig groot scherm en dat biedt natuurlijk uitgebreidere mogelijkheden voor het besturingssysteem en de applicaties. Ook onze mond viel open bij de presentatie van de prachtige Apple iPad...

Apple iPad

Na de verbazing over de iPad rezen bij ons al gauw de eerste vragen over de iPad. Kan deze tablet van Apple net zoveel als een gewone Mac? Kan ik de iPad zien als vervanging van mijn iPhone, Mac, of zelfs van mijn PC? Wat als je al een Mac, PC en/of smartphone / iPhone hebt? Wat is precies het vernieuwende aan de iPad?

Het zou maar al te gemakkelijk zijn om te vervallen in de hardware specificaties van de iPad, dat doen we dus ook niet. De specs lees je op één van de vele “wanna be the first to blog about it” websites, maar lees alle technische specificaties liever gewoon bij de bron, bij Apple, dus.
We willen wel vermelden dat de iPad in de VS een vanafprijs heeft van 499 Dollar en dat het apparaat beschikbaar komt met of zonder 3G breedband internet. Draadloos internet in de vorm van Wifi zal door alle modellen worden ondersteund. Multi-touch bediening via het glazen scherm is standaard, net als op de iPhone en de iPod Touch.

Naar verluid zul je applicaties uit de Apple App Store kunnen downloaden voor de iPad. Mogelijk worden ook apps die eigenlijk voor de iPhone zijn gemaakt op de iPad beschikbaar. Misschien krijgen de termen “jailbreak” en wellicht ook “unlock” straks een betekenis in relatie tot de iPad. Met een jealbreak voor de iPad zouden de applicaties in de iFoneguide source weleens heel interessant kunnen worden voor het apparaat. Kortom, als dat het geval is, dan breken voor ons weer nieuwe spannende tijden aan.


Wat valt iFoneguide op aan de iPad?
De iPad is een prachtig apparaat om te zien. Het design bouwt voort op dat van de iMac, de iPhone en de iPod Touch. Design is een sterke kant van Apple, maar we keken toch vooral naar de bruikbaarheid van het apparaat. Zoals iedereen moeten wij onze mening baseren op de introductiefilmpjes van Apple. We gaan niet eens zozeer af op het positieve gekakel van de presentatoren maar des te meer op wat we zien.

Hieronder vind je een filmpje van Apple over de iPad. Je zou de rest van dit artikel kunnen overslaan om de film (van Apple zelf) meteen te bekijken, maar misschien is het wel leuker als je onze visie over de iPad meeneemt als je naar de film kijkt, want de iPad is volgens ons helemaal niet zo vernieuwend…

Zie jij bijvoorbeeld een USB-poort op de iPad, of een HDMI-uitgang? Hoe sluit je in hemelsnaam een externe harde schijf, een LCD-scherm op de iPad aan? We zien ook geen slot voor geheugenkaarten. Gelukkig ziet de interface aan de onderkant van de iPad er hetzelfde uit als die op de iPhone en iPod, maar dat zou wel betekenen dat je voor uitgebreide aansluitmogelijkheden allerlei accessoires moet kopen. Dat betekent weer gesleep met een hoop extra draden en docks.

Het touch screen is eigenlijk het meest negatieve aan de iPad en dat in tegenstelling tot het touchscreen op de iPhone en iPod Touch. Huh? Hoezo? Kijk eens goed naar onderstaande video en let er eens op hoe verkrampt men de iPad vasthoudt! De duim blijft steeds op de zwarte rand van het apparaat, ook de andere vingers raken alleen de zwarte rand aan tijdens de presentatie van het apparaat. Logisch, want anders doet de iPad misschien dingen die niet moeten gebeuren, het scherm reageert immers op elke aanraking. De iPad weegt wél rond de 700 gram, dus je krijgt binnen no-time krampt in je vingers en handen. De iPad is in dat opzicht een belabberd apparaat. Bekijk de video en let er eens op hoe de vingers (met name de duim) steeds kundig op de zwarte rand blijven!

Eigenlijk is de iPad gewoon een opgepompte iPod of iPhone, maar dan in een heel onhandig formaat. De roep naar een “iHolder” zal groot zijn.
We zien wel iets in een tablet computer, maar dan moet die wel een meerwaarde hebben tegenover je smartphone en je laptop. Misschien dat de App Store het grote selling-point van de iPad wordt, laten we dat maar hopen.
Wij hadden in combinatie met de Apple iPad liever dingen gehoord als DLNA, HDMI, connectability, HDTV, media hub, digital TV, Office apps enz. Kortom, wij verwachtten een apparaat in compact formaat met oneindig veel mogelijkheden die een Mac, een PC én een iPhone in de schaduw zouden zetten. Helaas…

Apple verreikt met zijn iPad eigenlijk alleen maar de e-reader met een internet browser, terwijl andere fabrikanten de e-reader juist bewust alleen voor boekenwurmen bouwden. Soms wil je gewoon even geen internet en bovendien is een e-reader vele malen goedkoper dan de iPad.
De iPad? Mooi, maar wat ons betreft geen must. Er komen ook nog TabletPC’s aan met Windows 7, eens kijken wat dat oplevert. Het komende jaar wordt toch wel spannend.

Voor de liefhebbers van de iPad, hier nog een filmpje van NYpost.com van Steve Job tijdens zijn iPad presentatie. Let op zijn vingers!

Sources:
Apple.com
NYpost.com

Plaats een Reactie